Läänemere dieet päästab ülekaalust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkileib.
Rukkileib. Foto: SCANPIX

Soomes tehtud uuringust selgus, et kui süüa nagu Läänemere rahvastel traditsiooniliselt kombeks, aitab see võidelda ülekaalu vastu.

Soome Tervise Instituudi tehtud uuring kestis seitse aastat, selle osalejaid mõõdeti ja kaaluti nii uuringu alguses kui ka lõpus, kirjutab Yle.

«Neil, kes järgisid Läänemere dieeti, õnnestus oma kehamassi indeksit langetada või hoida vähemalt samal tasemel,» rääkis uurija Noora Kanerva. Uuringu tulemused pakuvad rahvusvaheliselt huvi, sest seni pole Läänemere dieeti laialdaselt uuritud. Kanerva sõnul on ainult 60 publikatsiooni põhjamaade dieedi kohta, samas kui Vahemere dieedi kohta on 3000.

Teadlaste kinnitusel on Vahemere dieet eriti tervislik. Samas ei ole realistlik, et kaugel põhjas elavad inimesed saaksid selle järgi toituda. Viis aastat tagasi lõid Soome Tervise Instituudi teadlased Läänemere dieedi, kus Vahemere tervislikele toitudele on püütud leida põhjamaiseid analooge. Asenduseks pakutakse näiteks rukkileiba, mitte-rasvased piimatooteid, marju, õunu, köögivilju, kapsaid, ube, rapsiõli. Kanerva lisas, et punane ja töödeldud liha ei peaks kuuluma kellegi igapäevamenüüsse. Komme, magustoite, alkoholi ja küllastunud rasvu peaksid vältima kõik. Läänemere dieet vastab enam-vähem Soome ametlikele toitumissoovitustele. Kanerva sõnul on soomlased Põhjamaa rahvastest kõige «kaalukamad», neile järgnevad rootslased, norralased ja taanlased.

Ta rõhutas, et sisseoste tehes tuleb osta kindlaid toiduaineid. «Meie teraviljad nagu rukkis, oder ja kaer ning marjad on võti. Kolmas asi, mida soomlased peavad meeles pidama – tarbige vähem alkoholi,» ütles teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles