Teismeline jäi pärast kõrva augustamist halvatuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti teismeline Grace Etherington (15) jäi pärast tavapärast kõrva augustamist halvatuks ega saanud rääkida.

Tüdruk sai pärast protseduuri infektsiooni ja mõni päev hiljem arenes sellest haruldane haigus nimega Guillain-Barré sündroom. Tüdruk ei tundnud enam oma jalgu ja nägu ega saanud liigutada, samuti kadus tal kõnevõime. Lisaks ei suutnud ta hiljem iseseisvalt hingata, vahendas Aol Health.

«See oli tõesti hirmutav,» ütles Grace`i ema Sharon Etherington ajakirjandusele. «Tema seisund halvenes otse minu silme all. Ta oli kogu aeg olnud nii aktiivne tüdruk… Olin täiesti muserdatud.»

Grace oli koomas kaks päeva ja osa tema organeid lakkas töötamast, kuid päevade möödudes hakkas ta oma sõrmi ja suud liigutama ning tema seisund paranes tasapisi. Kokku veetis tüdruk intensiivravis kuus nädalat.

Kui tema haiglasse sattumisest oli möödas kaks kuud, tegi ta taas oma esimesed sammud. Nüüdseks on Grace täielikult paranenud ja hämmastanud sellega ka arste.

Guillain-Barré sündroom

Guillain-Barreé sündroom on harvaesinev haigus, mille korral järgneb käte-jalgade tuimusele ja «sipelgate-jooksmise-tundele» kiiresti süvenev nõrgenemine. Esmalt ilmneb nõrkus jalgades, siis kätes ja jõuab haripunkti 1-3 nädala jooksul. Patsient võib jääda täiesti halvatuks ning vajada hingamisabi. Kui suurim lihasnõrkuse periood õnnestub üle elada, toimub tavaliselt 3-12 kuu jooksul aeglane paranemine. Vaid vähestel juhtudel jääb mõningane lihasnõrkus püsima. Pooltel patsientidel oli mõned nädalad enne esimeste sümptomite teket olnud mõni nakkushaigus, vaktsineerimine, operatsioon või trauma.

Allikas: ELS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles