Radioloog: Eestis tuleks rinnavähi sõeluuringu sihtgruppi laiendada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi radioloog Maret Talk
PERHi radioloog Maret Talk Foto: Marina Puškar

Põhja-Eesti regionaalhaigla radioloog Maret Talk ütleb, et Eestis tuleks vastavalt Euroopa juhistele rinnavähi sõeluuringu sihtgruppi laiendada.

«Eestis on rinnavähki suremus endiselt tõsine probleem, mille lahendamine eeldab selle haiguse varase avastamise parandamist ning edusamme ravi korraldamisel ja kättesaadavuse tagamisel,» sõnas PERHi radioloog Maret Talk meditsiiniuudiste portaalis Med24 avaldatud arvamusartiklis, viidates siinjuures uutele Ameerika vähiühingu (American Cancer Society – ing k) rinnavähi sõeluuringutele, mis soovitavad naisi järjest nooremas eas skriinida.

«Euroopas on samuti läbi viidud mitu teadusuuringut, mis kinnitavad rinnavähki suremuse langust tänu sõeluuringule nooremas eagrupis – 40-49-aastastel naistel,» sõnas Talk, viidates siinjuures uusimale sellekohasele tänavuaastasele publikatsioonile, mis pärineb Suurbritanniast. Radioloog lisas, et Eesti ei ole seni järginud ei Ameerika ega Euroopa juhiseid sihtgrupi osas ja on Euroopa liidu riikidest ainuke maa, kus sõeluuringu sihtgrupp on põhjendamatult kitsas, hõlmates ainult naisi vanuses 50-62 aastat.

«Mitmes Euroopa liidu riigis alustatakse sõeluuringutega alates 45. eluaastast ning samuti on naistel võimalik mammograafilisel sõeluuringul käimist jätkata ka vanemas elueas,» rääkis Talk, tähendades veel, et Iirimaal ja Sloveenias skriinitakse naisi kuni 65. eluaastani, ülejäänud euroliidu riikides vähemalt kuni 69. eluaastani või kauem.

Refereeritud arvamusartiklit saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles