Lihtne lahendus vähendas Soomes oluliselt noorte aborte

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rauma linnas Soomes linnas vähenes noorte naiste abortide arv tervelt poole võrra.
Rauma linnas Soomes linnas vähenes noorte naiste abortide arv tervelt poole võrra. Foto: SCANPIX

Neli aastat tagasi otsustati Edela-Soome linnas sagedaste abortide tõttu hakata alla 20-aastastele tasuta kondoome jagama.

Sellest ajast saati on abortide arv noorte naiste seas langenud tervelt 50 protsenti ning seksuaalsel teel levivatesse haigustesse, sh klamüüdiasse, nakatumine on vähenenud 30 protsenti, teatas Yle.

Soome sotsiaalministeerium on aastaid soovitanud kohalikel omavalitsustel noortele tasuta rasestumisvastaseid vahendeid jagada, ent vähesed on seda soovitust järginud, sealhulgas Rauma linn Edela-Soomes. Siiski loodetakse, et pärast Rauma positiivseid tulemusi lähevad ka teised omavalitsused sama teed.

«Minu meelest on see tore, et me ei pea maksma. See summa võib mõne noore jaoks olla terve varandus ja vanemate käest ei taha ka küsida,» ütles Rauma keskkooliõpilane Selma Laaksonen.

Linn kulutab pakutavatele vahenditele ligi 20 000 eurot aastas. Kohaliku perearstikeskuse juht Anne Vertainen teatas, et see investeering hoiab tegemata jäänud abortide pealt kokku kuni 100 000 eurot aastas. Abordiprotseduur maksab Rauma linnas keskmiselt 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles