Üks vaimne häire on kõigist teistest eluohtlikum

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anoreksiat põdevad inimesed otsivad harva abi
Anoreksiat põdevad inimesed otsivad harva abi Foto: SCANPIX

Vaimse tervise haigustest esineb kõige rohkem suremust anorektikute seas.

Anoreksia põdemise tagajärjel sureb 15-24-aastaseid naisi 12 korda rohkem, kui kõigi teiste surmapõhjuste tõttu kokku, kirjutab Healthy Diet Base.  

Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel kannatab 50 protsenti anorektikutest ka depressiooni all. Kogu maailmas põeb anoreksiat 130 miljonit inimest, ent vaid üks protsent pöördub abi otsimiseks spetsialisti poole.

Miks on anoreksiat keeruline ravida?

Erinevad uuringud on näidanud, et anoreksia kujuneb väga tugeva tahtejõu najal, mis muudab inimese käitumisharjumusi pika aja vältel. Inimese otsused kujunevad elustiiliks ja põimuvad läbi kõigi teiste päeva jooksul tehtavate otsustega.

Lõpuks saab haigusest inimese psüühika ja käitumise lahutamatu osa, mistõttu on patsiendil tervenemise käigus lisanduva kehakaaluga väga raske leppida.

Teine oluline põhjus seisneb anorektikute võimetuses eristada positiivseid emotsioone üksteisest. See tähendab, et sellise toitumishäirega inimesed ei tee vahet õnnetundel ja (enese)kiitusel, mis seostub kaalulangusega ja teistel positiivsetel emotsioonidel, mis on seotud näiteks tööalaste saavutustega.

Vajades pidevat kiitust nii endalt kui teistelt kaalulanguse kohta, ei mõista inimene, et kaalu ei saa lõputult alandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles