Vaata, millised riigid on alkoholitarbimise esirinnas

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol on tihti noorte pidudel asendamatu kaaslane.
Alkohol on tihti noorte pidudel asendamatu kaaslane. Foto: SCANPIX

Suurim alkoholitarbimine inimese kohta leiab aset Leedus, sellele järgnevad Austria, Eesti ning Tšehhi, selgub OECD hiljutisest uuringust.

OECD vaatles alkoholitarbimise muutust riikides võrreldes 2013. ning 2000. aasta andmeid. Analüüsist selgus lisaks alkoholitarbimise kogustele ka see, et tõusuteel on noorte, nende hulgas eelkõige naiste intensiivne episoodiline joomine.

Ka madala sotsiaalmajandusliku staatusega mehed tarbivad suurtes kogustes alkoholi tõenäolisemalt kui kõrgema staatusega mehed, samas naiste puhul on need näitajad vastupidised.

Alla kolme liitri alkoholi elaniku kohta tarbitakse Indoneesias, Türgis, Indias ning Iisraelis. Madala tarbimise põhjuseks on see, et mõned inimrühmad on usulistel või kultuurilistel põhjustel piiranud või keelanud alkoholitarbimise täielikult.

Tabeli tipus troonivad aga Leedu, Austria, Eesti, Tšehhi ning Venemaa. Kusjuures Leedu on 13 aastaga tarbimist tunduvalt kasvatanud, Austrias on see aga aastatega langenud, kuid püsib sellegipoolest kõrgel kohal. Ka lõunanaaber Läti on aastatega joomiseks mineva alkoholi hulka kasvatanud. Tugevat langust on see-eest näha Itaalia, Taani, Sloveenia, Suurbritannia, Belgia, Hispaania, Portugali jm riikide puhul.

OECD on määratlenud alkoholitarbimist ühe elaniku kohta seoses sellega, mitu liitrit puhast alkoholi läheb riigis iga-aastaselt müügiks üle 15-aastaste isikute seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles