Looduslik suhkruasendaja tuuniti massidele maitsvaks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stevia on populaarne alternatiiv aspartaamile
Stevia on populaarne alternatiiv aspartaamile Foto: AFP

Magusaisu rahuldamiseks otsivad inimesed üha enam suhkrule alternatiive – üks neist on stevia-nimeline taim.

Stevia maitseomaduste avastamisest saati on püütud vabaneda selle mõrust järelmaitsest, kirjutab Medical Daily. Hiljuti avastasidki toiduteadlased selle taime osa, millest mõru maitse pärineb.

«Kasvav nõudlus toidu ja joogi looduslike koostisosade järele on kaasa toonud stevia enneolematu populaarsuse,» ütles Cornelli taimekasvatuse juhtivteadlane Samriddh Mudgal. «Magusainet pressitakse stevia taime lehtedest ning Lõuna-Ameerikas on seda tarvitatud juba sajandeid.»

Varasemad katsed on proovinud mõrut maitset teiste ainetega varjata, ent nüüd on jälile jõutud maitset põhjustavale komponendile. Maitsekomponent aretati teadlaste poolt selliseks, et inimkeel ei ole võimeline mõru maitset enam tuvastama. See saavutus avab stevia taimele tõenäoliselt tohutu kommertsliku potentsiaali erinevate toitude ja jookide magustajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles