Millal kanepist saab vaimsete hädade käivitaja

, psühhiaatria arst-resident
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis arutletakse selle üle, kas kanepit legaliseerida või mitte.
Eestis arutletakse selle üle, kas kanepit legaliseerida või mitte. Foto: SCANPIX

Millistel puhkudel  saab kanepist n-ö käivitaja, mis kutsub esile skisofreenia vms vaimuhaiguse, selgitab Põhja-Eesti regionaalhaigla psühhiaatria arst-resident Viljar Veede.

Üks peamisi põhjuseid, miks inimesed kanepit tarvitavad, on selle võime muuta nii sise- kui välismaailma tajumise kvaliteeti. Tarvitaja hakkab leidma seni tavapärastes situatsioonides, tajudes ja mõttekäigus selliseid seoseid ja tähendusi, mida ta tavateadvuse juures harilikult leida ei suuda. Seni ebaolulisena tundunud detailid omandavad tähenduse, mida neil enne ei olnud.

Enamik tarvitajaid peab seda meeldivaks, tihtipeale ka naljakaks - siit ka stereotüüp, et pilves inimene on võimeline vaatama mitu tundi kasvõi põrandapragu või naerma harilikult mittenaljakate asjade peale. Kirjeldatud muutused on kesksel kohal selles, miks kanepit kirjeldatakse kui loomingulisust tõstvat substantsi. Teisest küljest mängib just see põhilist rolli ka psühhootiliste häirete tekke puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles