Eestlastel napib teadmisi antibiootikumide kohta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumid.
Antibiootikumid. Foto: SCANPIX
  • Antibiootikumid ei ravi viirusi
  • Antibiootikumid ei ravi külmetust ja grippi
  • Ärge määrake endale antibiootikumiravi ise
  • Väärkasutamine suurendab resistentsust

Eri riikides läbi viidud uuringud näitavad, et antibiootikumide väljakirjutamine kasvab oluliselt hingamisteede viirusnakkuste perioodil.

Terviseameti poolt tellitud värske antibiootikumi teadlikkuse uuring kinnitab sama suundumise kehtimist ka Eestis, sest üle poolte küsitlusele vastanutest arvas, et antibiootikumid tapavad viirusi ja kolmandik vastanutest olid kindlad, et antibiootikumid ravivad külmetust ja grippi.

Tegelikult pole külmetushaiguse või gripi korral antibiootikumidest mingit kasu, sest need lihtsalt ei mõju viirusnakkuste suhtes. Antibiootikumide väär kasutamine suurendab aga antibiootikumiresistentsust, mis tähendab, et bakterid kohanevad ega allu enam antibiootikumidele.

Ärge ravige ennast ise antibiootikumidega!

Kuigi terviseameti poolt tellitud  värske uuring kinnitas, et reeglina  eelneb antibiootikumide väljakirjutamisele käik arsti juurde, on arstid tunnistanud, et surve saada antibiootikume tuleb sageli patsiendilt. 11 protsenti küsitlusele vastanutest ütlesid, et nad saavad antibiootikumide jaoks retsepti ka helistades või arstile kirjutades.

Inimesed on sageli seisukohal, et kui korra on ravim ühe haiguse puhul aidanud, siis võib sama tulemust oodata ka järgmisel korral.  Antibiootikumide isetarvitamise lõpptulemuseks võib olla see, et tõsise häda korral need enam ei toimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles