Kööginoad kubisevad bakteritest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuge ja teisi tarvikuid peaks toiduainete lõikumise vahepeal pesema
Nuge ja teisi tarvikuid peaks toiduainete lõikumise vahepeal pesema Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kurke, tomateid, porgandeid ja lehtsalatit sama noaga hakkides võivad omavahel seguneda bakterid, mis seda ei peaks tegema.

Georgia osariigi põllumajandusülikooli teadlased tõestasid, et sama noa kasutamine erinevate toiduainete lõikamisel võib levitada baktereid ja koguni haigusi, kirjutab Medical Daily.

Teadlased soovitavad ka pärast iga köögivilja hakkimist nuga, riivi, koorijat jms pesta. Kui näiteks üks tomat on mädanenud või korralikult pesemata, võib see rikkuda kogu toidu.

Üks sellistest nakatajatest on kolibakter, mis levib toidus kiiresti ning halva enesetunde põhjustamiseks piisab ka väikesest kogusest. Teine ohtlik bakter on salmonella, mis levib samuti valdavalt just köögitarvikute kaudu.

USA toidu- ja terviseamet juhib tähelepanu ka sellele, et lisaks nugade ja teiste tarvikute pesemisele lõikumise vahepeal, tuleb kindlasti pesta ka valmistatavaid toiduaineid, eriti puu- ja köögivilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles