Lihtne lahendus suurendab enesekontrolli

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka linnades leidub parke, kuhu jalutama minna
Ka linnades leidub parke, kuhu jalutama minna Foto: Tairo Lutter / Postimees

Looduses viibimine avaldab vaimsele tervisele kiiresti positiivset mõju.

Looduses jalutamine on kõigile kättesaadav hüve – see ei maksa midagi, ent alandab juba esimestel minutitel stressi, depressiooni ja ärevust ning parandab mälu, kirjutab Huffington Post.

Vähene looduses viibimine põhjustab impulsiivsust – inimene valib teadlikult ajutisi lahendusi ning hakkab eelistama lühiajalist kasu pikaajalisele.

Montana ülikoolis tehtud uuringust selgus, et lühikesele matkale minemine aitab toime tulla erinevate ärevus- ja sõltuvusilmingutega ning suurendab enesekontrolli, misjärel inimesed teevad vähem impulsiivseid otsuseid.

Uuringus vaadeldi 45 tudengit looduskeskkonnas, kus neid ümbritsesid jõed, järved, puud ja mäed ning linnakeskkonnas, kus neid ümbritsesid kõrghooned. Viimase puhul olid tudengid äkilisemad ja impulsiivsemad.

Teadlased avastasid ka, et looduspilte vaadates tundus inimestele, et aeg möödub aeglasemalt. Tehiskeskkonnast pilte vaadates sellist mõju ei täheldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles