Pea pooled rinnavähi diagnoosi saanutest pole varem mammogrammi teinud

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiuuringubuss
Vähiuuringubuss Foto: Elmo Riig / Sakala

Ligi pool esmase rinnavähi diagnoosi saanutest ei ole varem teinud mammogrammi.

Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakonna, Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikumi koostöös tehtud uuring näitas, et ligi pool ehk 48 protsenti esmase rinnavähi diagnoosiga Eesti naistest ei olnud varem teinud mitte ühtegi mammogrammi, vahendab Med24.

Küsitlusuuringus osales 977 naist, kellel diagnoositi aastatel 2008–2010 invasiivne rinnavähk. Uuringu tulemused avaldati äsja ajakirjas «Women & Health».

Kui sõeluuringuga kaetud vanuserühmas (50–62 aastat) ei olnud umbes veerand naistest varem teinud mitte ühtegi mammogrammi, siis 63–74-aastaste seas oli taolisi naisi 54 protsenti ning üle 75-aastaste seas lausa 72 protsenti.

Mammograafiat olid rohkem teinud naised, kes olid kunagi saanud hormoonasendusravi, kellel oli varem diagnoositud healoomulisi rinnamuutusi või kellel oli lähisugulastel esinenud rinnavähk. Oluliselt vähem olid mammograafiat teinud madalama haridustasemega naised.

Uuringus osalenud naiste seas avastati profülaktilisel mammograafial kokku 22 protsenti rinnavähijuhtudest (riikliku sõeluuringu raames 16 protsenti). Mammograafial avastamise tõenäosus oli suurem vanuserühmas 50–62, suurema kaaluindeksiga naistel ning neil, kes olid varem mammogramme teinud. Kaugelearenenud, III–IV staadiumi vähke oli sümptomaatiliselt või juhuslikult avastatud haigusjuhtude seas ligi kolmandik, kuid mammograafial avastatud juhtude seas oluliselt vähem (kümme protsenti).

Uuring näitas, et enamiku rinnavähijuhtudest avastatavad Eestis endiselt naised ise. Mammograafial avastamise osakaalu suurendamine võimaldaks diagnoosida rinnavähki varasemas staadiumis ning selle kaudu vähendada rinnavähiga seotud enneaegset suremust. Selleks tuleks tõsta sõeluuringu ülemist vanuspiiri 69 eluaastani ning teha pingutusi sõeluuringu osalusmäära suurendamiseks. Profülaktilisele mammograafiale tuleks suunata ka vanemaid naisi. Äärmiselt oluline on õpetada naisi sümptomeid ära tundma ning julgustada neid kiiresti arstile pöörduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles