Peremeditsiini õppejõud: vaktsineerimisvastaseid mõistuspäraste argumentidega ei veena

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Tartu ülikooli peremeditsiini dotsent Marje Oona nendib, et vaktsiiniga hõlmatus on hakanud viimastel aastatel langema, põhimõttelisi vaktsineerimise vastaseid ei veena ümber aga ühegi ratsionaalse argumendiga.

Kuigi maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovituste kohaselt peaks haiguspuhangute eos summutamiseks olema haiguste vastu vaktsineeritud vähemalt 95 protsenti elanikkonnast ja Eestis on see aastaid isegi kõrgem olnud, on Marje Oona sõnul hakanud see viimasel ajal langema, vahendab ERRi teadusportaal Novaator saadet «Vikerhommik».

«Praeguseks on see langenud mitme haiguse osas ka natukene alla 95 protsendi,» tõdes arstiteadlane, lisades, et kuigi Eestis suuri piirkondlikke erinevusi ei esine, siis paistab Harjumaa madalama tasemega siiski silma – seal on vaktsineeritud natuke üle 90 protsendi lastest. «See on vist kooskõlas ka sellise fenomeniga, et kas on kusagil seltsinguid, kes aktiivselt koos käivad ja vaktsineerimisvastast täisvalet levitavad,» pakkus Oona võimaliku selgituse.

Küll aga tõi ta välja, et kui inimene on põhimõtteliselt vaktsineerimise vastane – neid on kogu maailmas suurusjärgus 1-2 protsenti –, siis seda on uuringud näidanud, et neid ei ole võimalik ratsionaalsete argumentidega ümber veenda.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda ERRi teadusportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles