Kristjan Port: virtuaalmaailma võõrutusnähud sunnivad autojuhte ettevaatusele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka teatud arvutimänge mängides peab mängija reageerima võrdlemisi kiires tempos liikuvale pildile.
Ka teatud arvutimänge mängides peab mängija reageerima võrdlemisi kiires tempos liikuvale pildile. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Ühes oma hiljutises Raadio2 tehnikakommentaaris märkis Kristjan Port, et kiiresti liikuv digitaalne sisu tekitab paljudel inimestel peapööritust ja iiveldushooge, mistõttu võib see tulevikus muutuda ohuks autojuhtidele.

«Märulifilm «Bourne'i ultimaatum» ajas omal ajal paljud kinokülastajad oksele,» meenutas Kristjan Port Raadio2 tehnikakommentaarides, lisades, et häda ei tulenenud mitte filmi kvaliteedist, vaid pigem põhjustasid kinokülastajatele probleeme lühikesed ja visuaalselt intensiivsed kaadrid, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

«Kui uskuda lätlaste peetavat kinostseenide analüüsi keskkonda, siis on viimase paarikümne aastaga kukkunud filmistseenide kestvus keskmiselt 20 sekundilt alla viie sekundi,» märkis Port, sõnades sealjuures, et tegemist on olukorraga, mis kipub halvenema ning nähtus, kus inimese keha reageerib kiiresti liikuvatele piltidele, on saanud endale juba sellised nimed nagu küberhaigus, digitaalne merehaigus ja visuaalselt põhjustanud liigutushaigus.

Tema hinnangul võib sarnane efekt tekkida ka arvutiekraanil veebilehti sirvides, telefoni või tahvli ekraanil sisu alla kerides. «Tulevikus võib tõstatuda küsimus, kui kaua pärast kino või arvutimängu peab enne autorooli asumist ootama?» nentis Port.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda ERRi teadusportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles