Füsioteraapia pole enam see, mis nõukogude ajal

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klient peab terapeudiga koos töötama
Klient peab terapeudiga koos töötama Foto: SCANPIX

Füsioteraapia tähendab üha enam seda, et inimene töötab koos terapeudiga.

Eesti Füsioterapeutide Liidu juhatuse liige Kadri Englas rääkis Med24-le, et aeg-ajalt kohtab ikka veel nõukogude ajast pärit arvamust, et füsioteraapia võrdub liikumisraviga, elektroteraapiaga või massaažiga, kuigi tänapäeval on see inimest kaasav aktiivne tegevus.

Füsioteraapia kuulub esmatasandi tervisekeskustes nelja põhiteenuse hulka. Milline on Teie hinnangul täna Eesti elanike vajadus füsioteraapia järele?

Eesti elanike vajadust füsioteraapia järele on Englase sõnul keeruline täpselt öelda:«Igaühega võib midagi juhtuda, mis tema liikumisfunktsiooni häirib ja ta võib seetõttu füsioterapeuti vajada. Ma ei pea siin silmas ainult insulti, autoavariid või enneaegselt sündinud lapsi, vaid probleem võib tekkida ka sellest, kui oled kontoritööline ja istud kogu aeg samas asendis. Ei pea väga palju pingutama, et n-ö tavalisel inimesel füsioteraapia vajadus välja selgitada. Neid inimesi on väga palju, kellele kasvõi üks füsioterapeudi konsultatsioon oleks vajalik.»

Ent füsioteraapia kättesaadavus on tema sõnul esmatasandi meditsiinis drastiliselt piiratud: «Riigi kontekstis patsient füsioterapeudi juurde otse ei saa. Ta saab küll minna oma raha eest erapraksisesse ja neid on viimaste aastatega nagu seeni pärast vihma, aga haigekassa süsteemis saab füsioterapeudi juurde ainult arsti kaudu. Selles mõttes ei ole kättesaadavus hea.»

Füsioterapeudi juurde saab ainult siis, kui taastusraviarst, eriarst või perearst on selle vajaduse hinnanud ja patsiendi sinna suunanud. «On ka haiglaid, rehabilitatsioonikeskusi, kus järjekord on lisaks arstile ka füsioterapeudi juurde.»

Englase sõnul on erandeid, kus füsioterapeut on perearstikeskuse meeskonna osa, kuid laias laastus on füsioteraapia perearstide jaoks uus kontseptsioon: «On erinevaid arusaamu selle kohta, mis füsioteraapia üldse on – vana nõukogudeaegne elektriravi ja pikutamine kuskil soojal alusel või tänapäevane aktiivne lähenemine patsiendi liikumisele.»

«Täna võime rääkida ligi tuhandest füsioterapeudist, mis on oluliselt parem kui 5-7 aastat tagasi. Selles mõttes on kättesaadavus paranenud, et spetsialistide hulk on suurenenud ja suureneb edasi. Ligi 60 füsioterapeuti tekib igal aastal juurde,» lisas Englas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles