Kõik, mida teadsid tervislikust toidust, võib olla vale

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlastel on nüüd põhjendus selle kohta, miks tervislikku toitu soovitavad dieedid ei toimi või toovad hoopis kilosid kaasa.

Värskest uuringust selgub, et inimeste kehad reageerivad samale toidule väga erinevalt, kirjutab Independent. Seetõttu on üsna tõenäoline, et sõbrale sobiv dieet ei pruugi sinuga samasugust imet teha.

Tuntud glükeemilise indeksi (GI) dieet soovitab süüa madala glükeemilise indeksiga toite, mis ei tõstaks veresuhkru taset kiirest väga kõrgele. Ent selgub, et ka nende soovituste järgimine on väga keeruline, sest inimeste organismid töötlevad samu toite erinevalt ning see, mis tõstab veresuhkrut ühel, ei pruugi seda tõsta teisel inimesel.

Teadlased uurisid 800 tervet inimest vanuses 18-70, kellel mõõdeti erinevaid tervisenäitajaid, kaalu, glükoosi sisaldust veres ning võeti erinevaid kehavedelike analüüse. Lisaks sisestasid nad iga natukese aja tagant mobiilirakendusse infot enda elustiili ja toiduvalikute kohta, misjärel said teadlased teha järeldusi 46 898 sisestatud toidukorra põhjal.

Ootuspäraselt selgus, et vanus ja kehamassiindeks mõjutasid veresuhkru taset kõige rohkem. Kuid palju üllatavam oli fakt, et kõiki osalejaid mõjutasid samad toidud hoopis erinevalt. Identsete koostisainetega toidule reageerisid pea kõigi osalejate veresuhkru näidud erinevalt. Kuigi enamiku inimeste enda reaktsioon kindlale toidule oli päevast päeva sama, erines see siiski oluliselt teiste katsealuste omast.

«Inimesed ja nende reaktsioonid toidule on absoluutselt erinevad. On täiesti tavaline, et ühel toiduainel on erinevatele inimestele hoopis vastupidine mõju,» kommentaaris üks uuringu autoritest.

Antud uuring annab põhjust uskuda, et dieedimaailma tulevik on üha enam täiesti personaalsed toitumiskavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles