Kardioloogid pole rahul haigekassa hinnakirja muudatustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardioloogi töövahendid
Kardioloogi töövahendid Foto: SCANPIX

Eesti Kardioloogide Selts pole rahul haigekassa tegevusega kardioloogia hinnakirja kaasajastamisel, mistõttu ei suuda kardioloogid südame- ja veresoonkonna haigusi põdevatele patsientidele kaasaegset diagnostikat ja ravi tagada.

Seltsi hinnangul on haigekassa kardioloogidega kokku leppimata vähendanud seni hinnakirjas olnud koronaarstentide hindu ning neid ka rahvusvaheliselt aktsepteeritule mittevastavalt grupeerinud. Samal ajal on teiste kardioloogide taotletud teenuste nimekirja lisamisest loobutud.

Selts kirjutas esmaspäeval sotsiaalministeeriumile, et eelmisel aastal alustatud kardioloogia hinnakirja kaasajastamise koostööprojekti alguses lepiti kokku, et teenuste hinnakirja muudetakse kõigi täienduste ja täpsustuste jõustamisega ühtse paketina.

«Meieni jõudnud kaks Eesti Haigekassa poolt saadetud kirja paraku kinnitavad selgelt, et kokku lepitud põhimõttest kogu hinnakirja ühtse paketina hindamisest ja seejärel muutmisettepanekute jõustamisest ei ole kinni peetud,» kirjutas selts. Sellega on arstide hinnangul muudetud kasutuks ka paljude väga hõivatud spetsialistide poolt seni oma vabast ajast tehtud töö kardioloogia hinnakirja muudatuste ettevalmistamisel.

«Haigekassa on kahetsusväärselt asendanud Eesti juhtivate kardioloogide pädevuse iseenda inimeste arvamusega. Tulemuseks on praktikas kasutamiseks täiesti kõlbmatud kriteeriumid, mis ei vasta kaasaegsetes Euroopa ja Eesti ravijuhistes esitatule,» kirjutas selts.

Kardioloogide sõnul käsitlevad nende seni koostöövalmis eksperdid eelpoolkirjeldatud tööstiili ja probleemide mittelahendamist kui umbusaldust nende pädevuse suhtes ning otsuste tõttu kannatavad kõige enam südame- ja veresoonkonna haigusi põdevad patsiendid, kellele ei suudeta kaasaegset diagnostikat ja ravi tagada.

«Käesolevaga palume ka meile teada anda ekspertide nimed, kellega konsulteerides haigekassa ravimkaetud stentide rakendusjuhised koostas - et saaksime patsientidele öelda, miks Eestis südamehaiguste ravi teisiti toimub kui mujal maailmas,» kirjutas selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles