Lastepsühhiaater: antidepressantide asemel istuge pereringis

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähedastega peaks rohkem suhtlema
Lähedastega peaks rohkem suhtlema Foto: SCANPIX

Itaalia lastepsühhiaater soovitab vaimse tervise parandamiseks multigeneratsioonilist lähenemist.

Professor Maurizio Andolfi on lastepsühhiaater, kelle koolitustel kuuleb psühhiaatri kohta üsna ebatraditsioonilisi soovitusi, näiteks, et lastele ei peaks andma antidepressante ning lapse probleemide lahendamiseks peaks kokku kutsuma erinevate põlvkondade esindajad, kirjutab ERR Novaator.

Maurizio soovitab probleemide puhul erinevaid põlvkondi kaasavat teraapiat: «Peaaegu kõiki probleeme on võimalik selle meetodiga lahendada, näiteks kui lapsel esinevad psühhosomaatilised probleemid, vägivaldne käitumine, sõltuvus- või toitumishäired. Minu põhimõte on, et perekond suudab pakkuda suurepärast teraapiat pere sees ning perekonna all ei pea ma silmas ainult vanemaid, vaid n-ö laiendatult hõimlasi, vanavanemaid, onusid-tädisid.»

Kuid vanematel ei pruugi olla psühholoogia-alaseid teadmisi: «Sageli laste probleeme vaadates on märgatavad peresisesed ebakõlad, suhete mittetoimivus. Ema ja isa võivad olla kurnatud, mõnel pereliikmel esineda vaimse tervise probleeme, keegi võib olla vägivaldne.»

«Näiteks kohtusin perekonnaga, kus lastel esines toitumishäire ning raskused õppimises. Samas vaadates neid vanemaid, oli näha, et probleem algas just neist, nad olid väga kurnatud. Sellise perekonna puhul töötab multigeneratsiooniline teraapia väga hästi,» leidis Maurizio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles