Rekordarv mehi lasi end novembri alguses testida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PSA test on lihtsaim viis eesnäärme tervist kontrollida
PSA test on lihtsaim viis eesnäärme tervist kontrollida Foto: SCANPIX

Novembri alguses käis viie päeva jooksul 4115 üle 40-aastast meest tegemas tasuta PSA analüüsi, mis võimaldab avastada eesnäärmevähi kõrgenenud riski juba varakult.

2.-6. novembril olid mehed oodatud synlabi  meditsiinilaboritesse üheksas linnas üle Eesti (Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Jõhvis, Viljandis, Põltsamaal, Võrus ja Elvas). Tasuta PSA uuringut kutsuti tegema eelkõige üle 40 aastased mehed, kuid testimas käis ka nooremaid mehi.

Rohkem kui pooled olid 50 – 69 aastased ehk siis vanuserühm, kus suure tõenäosusega on PSA testimine kõige efektiivsem. Teise suure rühma moodustasid 40 – 49 aastased mehed, mis on väga positiivne, kuna teadaolevalt esmane PSA testimine 40. eluaastates aitab hinnata hilisemat riski haigestuda eesnäärmevähki. Analüüsi käis tegemas ka üle 70-aastaseid mehi. 

Laborite lõikes pöördus mehi PSA analüüsi tegemiseks: Tallinnasse 1716, Tartusse ja Elvasse kokku 797, Ida-Virumaa laboritesse 461,  Viljandisse 434, Pärnusse 331, Võrru 256, Põltsamaale 120.

Uuritud meestele anti koos PSA tulemusega kirjalik kommentaar koos edasiste soovitustega vastavalt Eestis kehtivas ravijuhendis toodud easpetsiifilistele mediaanväärtustele. 90 protsendil  meestest oli PSA väärtus vahemikus, mille puhul piisab analüüsi kordamisest ühe- või nelja-aastase intervalliga. 10 protsendill oli tulemus vahemikus, millega soovitatakse mehel pöörduda uroloogi või meestearsti poole, et teha kindlaks PSA kõrgenemise põhjus. Paljude meestega võtsid laboriarstid täiendavate selgituste andmiseks ühendust telefoni teel, osad kutsuti laboriarsti konsultatsioonile, mis oli mehele tasuta.

Synlab Eesti kliiniline juht dr Kaido Beljaev tõdes tasuta PSA nädalat kokku võttes, et meeste huvi oma tervist kontrollida oli üle ootuste suur. Vaatamata mõnes laboris tekkinud järjekorrale olid mehed mõistvad ja heatahtlikud. «Loodetavasti aitas see nädal pöörata meeste tähelepanu vajadusele olla terviseteadlikum, suur hulk mehi said teada, et nende eesnäärmevähi risk on madal, ja tõenäoliselt jõudsid nii mõnedki mehed kõrgenenud PSA väärtusega õigeaegselt uroloogi või meestearsti juurde. Me ise tahaksime uskuda, et suutsime selle nädalaga pikemas perspektiivis päästa ka mõne Eesti mehe elu,» ütles Beljaev.

Eesnäärmevähk on üks sagedasemaid meestel esinevaid vähkkasvajaid, millesse haigestumus vanusega kasvab. Igal aastal diagnoositakse Eestis rohkem kui 1000 uut eesnäärmevähi juhtu. Kahjuks haiguse varases arengujärgus vähispetsiifilised kaebused puuduvad, kuid eesnäärmevähi kõrgenenud riski õigeaegse avastamise üheks võimaluseks on eesnääret kontrollida vereanalüüsi abil, määrates prostataspetsiifilise antigeeni ehk PSA sisaldust veres. 

PSA on näitaja, mida mees regulaarselt jälgida võiks. Omal initsiatiivil on mehel laboris võimalik kontrollida mitmeid teisigi tervisenäitajaid, tuvastada näiteks suhkruhaiguse esinemist, aneemia olemasolu, hinnata südame-veresoonkonna haiguste riski, analüüsida raua ja D-vitamiini varude taset organismis, kindlaks teha erinevate nakkushaiguste esinemist või puudumist. Koos asjatundliku laboriarsti konsultatsiooniga on see üks lisavõimalus saada objektiivset infot oma tervise kohta. Igale inimesele esmaseks ja kõige tähtsamaks tervisejuhiks on ja jääb aga loomulikut tema perearst.

Tasuta nädala raames võttis kõikide meeste PSA analüüside teostamise, verevõtu, laboriarstide tööaja ja teavitustöö tasu enda kanda synlab Eesti meditsiinilabor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles