Lugeja küsib: mida teha, kui inimene kaalub enesetappu?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustad mõtted võivad viia enesetapuni.
Mustad mõtted võivad viia enesetapuni. Foto: SCANPIX

«Minu mure seisneb selles, et võimatu on leida informatsiooni, kuhu tuleks pöörduda nähes sotsiaalmeedias inimesel tugevat kalduvust suitsiidile?  Eriti kui tegemist on tõenäoliselt täisealise inimesega ning seetõttu ei saa enam nö. lastekaitseorganite poole pöörduda.  Kas üldse on võimalik kuhugi pöörduda? Interneti avarustest võin sadade lehekülgede kaupa leida vastuseid, kuidas tuleb inimesega rääkida ja selle mitte toimimisel eemaldada lähedalt terariistad jne, aga see pole vastus minu küsimusele,  sest ma ei oma mingit lähedast sõprust antud inimesega,» kirjutas murelik küsija.

«Ma tahan kuidagi reageerida, sest tean, et varasemalt on sel inimesel olnud samuti intsidente, kus ta on reaalselt ka proovinud endalt elu võtta. Kas meil Eestis on selline tugisüsteem olemas? Kas seda ei tuleks sel juhul laiemalt reklaamida, et saaksid reageerida ka inimesed, kes ei seisa sellega ise silmitsi, vaid näevad abivajajat? Kas üldse on võimalik täisealise puhul sellist vihjet mõnda asutusse teha või  peab see olema nende endi algatuslik soov ja tahe? » kirjutab küsija.

Vastab kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Sellisel juhul võiks sotsiaalmeedias võtta ühendust selle inimese lähedastega, et muret ja vastutust jagada. Pöörduda võiks ka veebikonstaabli poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles