Pöördumine: HIV ennetus- ja teavitustöö tuleb viia uuele tasemele

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Eesti kõrgeima HIV levikuga riik Euroopa Liidus.
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Eesti kõrgeima HIV levikuga riik Euroopa Liidus. Foto: Liis Treimann

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts, Eesti Infektsioonhaiguste Selts ja Eesti Seksuaaltervise Liit pöörduvad peaminister Taavi Rõivase poole, et rõhutada Eesti narkopoliitikat ja HIV ennetustegevust analüüsiva ning tõhustava probleemkomisjoni moodustamise vajalikkust.

Postimehe terviseportaal avaldab pöördumise teksti täismahus:

Lugupeetud peaminister Taavi Rõivas!

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Eesti kõrgeima HIV levikuga riik Euroopa Liidus. Omame liidripositsiooni ka esmahaigestunute suhtarvu pingereas. Need tulemused eristavad Eestit Põhjamaadele iseloomulikust kõrgest heaolutasemest ega anna vähimatki põhjust rahuloluks. Eestis on HIV-epideemia – peame seda endile tunnistama ja sellega tegelema.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmeil sai 2014. aastal uutest HIV-positiivsetest 45,7 protsenti nakkuse heteroseksuaalsel teel, 1 protsent homoseksuaalsel teel, narkootiliste ainete süstimisest nakatus 23 protsenti. Nakatumistee on teadmata 18,6 protsenti uutest juhtudest. Need numbrid näitavad selgelt, et HIV ei ole enam vaid «narkomaanide haigus» ning meie ühiskond peab seda endale teadvustama.

Ennetustegevus on HIV-sse haigestumise vähendamiseks ülioluline. Laiapõhjaline seksuaalharidus, noorte nõustamiskeskuste võrgustik ning viiruskandjate nõuetekohane ravi on uute juhtude ennetamisel võtmetähtsusega. Vaatamata pingutustele, on meie võimalused epideemia peatamiseks piiratud ning seda mitte vaid rahaliselt, aga ka seadustega. Eestis vajaks abi hinnanguliselt 6000 potentsiaalset HIV-positiivset, kes praeguse seisuga ei käi ravil ning on seega HIV edasikandjad.

Teie kui valitsusjuhi võimuses on seada riiklikke prioriteete, sõnastada probleeme ning leida ka rahalisi vahendeid, mis pidurdaksid Eestis levivat HIV epideemiat. Epideemia peatamiseks on tõesti vajalik, et riik teadvustaks seda ka kõige kõrgemal tasemel – just siin saate Teie appi tulla.

28. oktoobril algatati riigikogus eelnõu Eesti narkopoliitika ja HIV ennetustegevuse analüüsimise ning ennetustegevuse tõhustamisega tegeleva probleemkomisjoni moodustamiseks. Tänaseks on eelnõu küll läbinud esimese lugemise, kuid selle edasine saatus on veel lahtine. Leiame, et Riigikogu probleemkomisjon võimaldab täita senise vaakumi, ühendades ministeeriumit, spetsialiste, huvigruppe ja arste, kelle omavahelise koostöö tulemusena suudaksime võidelda epideemiaga senisest efektiivsemalt.

Rahvusvaheline HIV testimisnädal on lõppemas, kuid kahjuks epideemia peatamiseks nädalast ei piisa – ennetus- ja teavitustöö tuleb viia uuele tasemele, milles loodame hetkel just Teie abile.

Lugupidamisega

Arstiteadusüliõpilaste Selts

Eesti Infektsioonhaiguste Selts

Eesti Seksuaaltervise Liit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles