Ossinovski: võitlus HIViga muutub jõulisemaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV kiirtest
HIV kiirtest Foto: Toomas Huik

Tänasel ülemaailmse AIDSi vastu võitlemise päeval lubab sotsiaalministeerium võtta sihiks jõulisema võitluse HIV ja AIDSi levikuga Eestis.

«Sotsiaalministeerium võtab sihiks jõulisema võitluse HIV ja AIDSi levikuga, mis aga eeldab omavalitsuste ja kogu tervishoiusektori veelgi tihedamat koostööd riigiga,» lausus tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tänasel ülemaailmsel AIDSi vastu võitlemise päeval.

Viimaste andmete kohaselt on Eestis tänavu diagnoositud 240 HIV-nakatunud isikut, kuid hinnanguliselt elab Eestis veel mitmeid tuhandeid, kes ei ole oma nakkusest teadlikud. Ehkki aastatega on uute HIV-juhtude arvus saavutatud stabiilne langus, oleme Euroopa Liidus endiselt nakkuse leviku osas esikohal.

«HIV-nakkuse leviku piiramiseks on oluline, et inimesed laseksid ennast HIV suhtes testida ja positiivse diagnoosi saanud inimesed pöörduksid viivitamatult ravile,» ütles Ossinovski. Õigeaegne ja korrapärane HIV ravi tagab täisväärtusliku elu aastateks ning viib nakkusohu miinimumini, HIV-nakkuse ravi ja ravimid on patsiendile tasuta.

Ehkki riiklikud HIV-tegevused on üks osa Rahvastiku tervise arengukavast aastateks 2009–2020, leiab tervise- ja tööminister, et sellest ainuüksi ei piisa. «Paralleelselt HIV-strateegia hindamisega olen paremaks ennetustööks, tõhusamaks testimiseks ja raviks võtnud sihiks uue rohelise raamatu väljatöötamise, mis peaks valmima järgmise aasta lõpuks,» lausus minister. Ta lisas, et eduka võitluse eeltingimuseks on kogu tervishoiusektori, ravimitootjate, rahvusvaheliste organisatsioonide, teadusasutuste, vabaühenduste, teenusepakkujate, kohalike omavalitsuste ja riigi tihedam ning koordineeritum koostöö.

Hinnanguliselt elab maailmas ligikaudu 34 miljonit HI-viirusega inimest ning selle tõttu on surnud üle 35 miljonit inimese. Eestis on HI-viirust aastate jooksul diagnoositud 9233 inimesel, sealhulgas AIDS 452 inimesel.

Täna tähistatakse ülemaailmset AIDSi vastu võitlemise päeva, mille eesmärgiks on toetada HIV-positiivseid inimesi, mälestada neid, kes on AIDSi tõttu surnud ning tõsta ühiskonna teadlikkust. Esmakordselt tähistati ülemaailmset AIDSi päeva juba aastal 1988.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles