Õdede liit: õendusabi kvaliteet ei tohi sõltuda inimese päritolust

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tervishoiusüsteem peab olema valmis ka olukordadeks, kui erakorralist abi peaks ootamatult vajama sadu patsiente.
Eesti tervishoiusüsteem peab olema valmis ka olukordadeks, kui erakorralist abi peaks ootamatult vajama sadu patsiente. Foto: PantherMedia

Eesti Õdede Liidu kongress võttis vastu deklaratsiooni, milles kutsutakse vabariigi valitsust üles vaatlema tervishoiusüsteemi riigi julgeoleku osana ning valmistama ette sõjapõgenike saabumisega seotud töötajaid.

«Euroopas toimuvate sündmuste foonil ei ole kindlus saada kiiresti kvaliteetset terviseabi üksnes heaolu ja turvatunde, vaid ka riigi julgeoleku küsimus, rääkimata võimekusest toime tulla erakorraliste olukordadega,» ütles Eesti Õdede Liidu uus president Tiina Teder. Ta sõnas, et Eesti tervishoiusüsteem peab olema valmis ka olukordadeks, kui erakorralist abi peaks ootamatult vajama sadu patsiente.

Vastuvõetud deklaratsioonis seisab, et Eesti Õdede Liit kutsub vabariigi valitsust üles vaatlema tervishoiutöötajaid ja tervishoiusüsteemi kestlikkust riigi julgeoleku osana ning arvestama seda poliitilistes otsustes.

«Õed juhinduvad veendumusest, et õendusabi kvaliteet ei tohi sõltuda inimese päritolust ega kultuurilisest taustast. Kõigist patsientidest tuleb võrdselt pidada lugu ning pakkuda neile võrdselt head õendusabi,» selgitas Tiina Teder.

Tema sõnul peavad õed saama väljaõpet, kuidas orienteeruda kultuurilistes eripärades, kuidas reageerida uutes olukordades adekvaatselt, kuidas lahendada uued eetilised probleemid õendusabi osutamisel. Seetõttu soovivad ja vajavad õendustöötajad ettevalmistust kultuuriliste erinevustega patsientidega suhtlemiseks.

«Õdede ja hooldustöötajatena märkame inimest, arvestame tema vajadustega, austame inimõigusi ja väärtustame patsiente olenemata nende päritolust või kultuurilisest taustast. Meie teadmised ja kogemused kinnitavad, et parima tulemuse saavutame hoolivuse, ühise keele leidmise ja koostööga,» seisab deklaratsioonis.

Deklaratsioonis on ka üleskutse eesti rahvale: «Eesti Õdede Liitu kuuluvate õdede ja hooldustöötajatena kutsume Eesti inimesi üles hoolivusele, probleemi taga inimese märkamisele ning üksteistest lugupidamisele, olenemata kellegi päritolust või kultuurilisest taustast. Eesti hea tervise retsept on hoolimine inimesest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles