Kas peavalud võivad tulla beebipillide võtmisest?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib segada igapäevaelu.
Peavalu võib segada igapäevaelu. Foto: Panther Media/Scanpix

Antibeebipillide kõrvaltoimena võib esineda nn tavalist peavalu ning paljud migreeni põdevad naised on toonud välja ka selge ajalise ajalise seose migreenihoogude ja hormonaalse kontratsetpsiooni tarvitamise vahel.

«Seos on üldjoontes mõlemasuunaline ja individuaalne – osa naisi kirjeldab hormonaalse kontratseptsiooni ajal migreenihoogude sagenemist, osa vastupidi,» ütles Tartu ülikooli kliinikumi vanemneuroloogi Mark Braschinsky ERRI teadusportaalile Novaator antud intervjuus.

Braschinsky sõnul on kõige olulisem teada seost östrogeene sisaldavate kontratseptiivikumide ja auraga migreeni korral suurenenud tromboosi riski vahel. «Nimelt, vaid auraga migreen, mis on omaette trombide teket soodustav riskitegur, on kõikidest migreeni vormidest vastunäidustuseks östrogeene sisaldavatele kontratseptiividele,» tõdes ta.

TÜKi  vanemneuroloog lisas, et lahenduseks on mitteöstrogeense kontratseptsiooni kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles