Coca-Cola paksuseskandaal võttis ootamatu pöörde

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Colale sobiks, kui pakuks minekut ei seostataks nendega.
Coca-Colale sobiks, kui pakuks minekut ei seostataks nendega. Foto: AFP

Suhkrujookide firma palgal olnud teadlaste töögrupp  otsustas oma tegevuse lõpetada, kuna sattus väga tugeva avaliku kriitika alla.

Augusti alguses selgus, et Coca-Cola on maksnud teadlastele, et need ei seostaks ülekaalulisust karastusjookidega, kirjutab New York Times. Terviseedendajate kinnitusel on maailma suurim karastusjookide tootja võtnud kasutusele tubakatööstuse taktika. Nimelt rahastasid sigaretitootjad aastakümneid  teadlasi, et need seaksid tubaka poolt põhjustatavad kahjud kahtluse alla.

Esmaspäeval eemaldas Coca-Colaga seostatud Global Energy Balance Network grupp kogu oma kodulehe sisu ja tegi kirjaliku avalduse, et lõpetab oma tegevuse vahendite puudumisel. Gruppi juhtunud ülekaalulisuse uurija James O. Hill Colorado ülikoolist keeldus kommentaaridest.

Kahtlase rahastamise esimesena avalikkuse ette toonud Ottawa ülikooli uurija Yoni Freedhoffi sõnul lõpetas töörühm oma tegevuse, kuna kaotas oma usaldusväärsuse.

«Global Energy Balance Network oli lihtsalt Coca-Cola kõnetoru ja nüüd, kus Coca jättis nad rahast ilma, nad lõpetasid tegevuse. Ma arvan, et see räägib enda eest, miks see grupp loodi,» ütles ülekaalulise uurimisega tegelev teadlane.

Global Energy Networkis osalevad teadlased olid varem kuid kinnitanud, et karastusjookide tootja ei mõjuta nende tööd, kuid tereviseedendajad olid teist  meelt. Augustis avaldati Harvardi ülikoolis koostatud ja 36 teadlase poolt alla kirjutatud avaldus, kus kritiseeriti Coca-Cola ja Global Energy Networki koostööd, kuna see levitavat  jama.

Toona kinnitas Global Energy Balance Networki juhtinud Hill, et sai Coca-Colalt raha, kuid kinnitas, et firma ei kirjutanud  neile ette, kuidas seda kasutada. Kuid uudisteagentuuri AP kätte sattunud kirjavahetus tõestas, et Coca-Cola aitas luua organisatsiooni veebilehte, sõnastada nende eesmärke  ning valida osalejaid.

Hilli saadetud kirjadest Coca-Cola juhtivteadurile Rhona Applebaumile selgub, et grupi eesmärgiks oli teha laiaulatuslik ja mitmekülgne kampaania, mis võitleks radikaalsete organisatsioonidega ja nende pooldajatega. samuti pakkus teadlane välja, et saab teha uuringu, mis süüdistaks ülekaalulisuses inimeste laiskust ehk vähest liikumist ning küsis selle tegemiseks Coca-Colalt raha.

Eelmisel nädalal teatas Coca-Cola, et Applebaum läheb pensionile ja talle asendajat ei otsita. Coca-Cola tegevjuht Muhtar Kent tegi avalduse, kus kinnitas, et ettevõtte töö muutub senisest läbipaistvamaks. «Toetasime teadlasi sooviga saada tõenduspõhiseid andmeid,» ütles Kent.

Novembris teatas USA Colorado ülikool, et tagastab Coca-Colale miljoni dollari suuruse toetuse.

Samuti Coca-Colalt miljoneid saanud tervise edendamisega tegelevad grupid, nagu näiteks Ameerika lastearstide ühing ja dietoloogide ühing teatasid pärast skandaali puhkemist, et lõpetavad koostöö Cocaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles