Terviseamet hoiatab mürgitusi põhjustava soovituse eest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusad lumemarjad on mürgised.
Ilusad lumemarjad on mürgised. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kuigi veebileht Hingepeegel kutsub inimesi avastama lumemarja tervendavaid mõjusid, tuletab terviseamet meelde, et need võivad põhjustada mürgistusi.

Isegi kui Ameerika põlisrahvad ravisid lumemarjapõõsa koorekeedisega tuberkuloosi või suguhaigusi, siis Eestis soovitab mürgistusteabekeskus suhtuda ilusasse põõsasse ja eriti tema marjadesse ettevaatusega: nuumake silma, mitte magu.

«Kui tahate siiski katseid teha, siis arvestage, et enne marjade söömist peaksite olema veendunud, et teil on võimaliku mürgitustoime neutraliseerimiseks varutud piisavalt söetablette. Neid tuleks neelama hakata hiljemalt pärast 10-15 lumemarja söömist,» soovitab amet.

Julgemad võivad järgida hingepeegli soovitust ja proovida marjadega ravida näiteks vistrikke, aga enne seda oleks hea teada ja arvestada, et taimemahl võib tundlikel inimestel põhjustada naha ja silmade ärritust.

«Kui tundub, et midagi on viltu läinud, siis helista, küsi nõu ja abi mürgistusinfoliinilt 16 662. Kõnedele vastatakse ööpäevaringselt,» seisab postituse lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles