Teaduslikult tõestatud: teler juhmistab

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enda teleri ette unustamine maksab vaatajale kätte.
Enda teleri ette unustamine maksab vaatajale kätte. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Inimeste telerivaatamise harjumusi uurides selgus, et selle sage vaatamine vähendab vaimset võimekust.

Uuringus osales 3274 inimest, kes testi alguses olid keskmiselt 25-aastased, kirjutab New York Times. Uuring kestis 25 aastat ja iga viie aasta järel koguti andmeid osalejate füüsilise aktiivsuse ja teleri vaatamise harjumuste kohta. Uuringu lõpus tehti kolm testi, mis uurisid inimeste vaimset võimekust.

Kõige suurematel telerivaatajatel (enam kui kolm tundi päevas) olid kõige kehvemad tulemused kõigis testides. Võrreldes kõige vähem telerite vaadanute  ja enim seda teinute tulemusi selgus, et suurte telerisõprade tulemused olid 1,5 kuni kaks korda kehvemad. Kõige halvemad tulemused olid osalejatel, kelle füüsiline aktiivsus oli madalaim, aga kes vaatasid telerit kõige enam.

Uuringu tegijad tunnistavad, et see põhineb inimeste endi esitatud andmetel ja nad ei teinud osalejatele kognitiivsete võimete teste. Uuring ilmus ajakirjas JAMA Psychiatry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles