Naine elas 39 aastat valu tundmata

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast ravimi võtmist tundis naine esimest korda elus valu.
Pärast ravimi võtmist tundis naine esimest korda elus valu. Foto: Panther Media

Teadlaste eksperimendi käigus tundis 39-aastane naine esimest korda elus valu ning see võib aidata uurijaid uute võimalusteni ravida kroonilist valu.

Naine sündis geneetilise mutatsiooniga, mille tõttu ta ei tunne valu, kirjutab independent.co.uk. Teadlased andsid talle ravimit, mida kasutatakse tavaliselt narkomaania raviks, ning see muutis naise laserkiirtele tundlikuks.

Teadlaste sõnul naine «üsnagi nautis» seda veidi valusat protseduuri, mis talle laseri abil tehti, sest see oli tema jaoks uus kogemus. Sellise geneetilise mutatsiooniga sündinud lapsed kipuvad närima oma sõrmi või huuli, kuni kehaosad hakkavad veritsema. Samuti on neil kõrgem risk vigastada end kuumade või teravate esemetega kokku puutudes.

Sama ravimit andsid teadlased ka geneetiliselt muundatud laborihiirtele ning ka nemad tundsid pärast seda valu. Teadlane John Wood jõudis koos kolleegidega seisukohale, et geneetiliselt muundatud hiirte kui ka inimeste organism toodab normidest rohkem loomulikke valuvaigisteid. Tehtud katsed võimaldavad teadlastel leida uusi viise kroonilise valu ravimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles