13 asja, mida vaimselt tugevad inimesed ei tee

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimselt tugevamad inimesed keskenduvad enda edule ning ei lase teiste edul ennast häirida.
Vaimselt tugevamad inimesed keskenduvad enda edule ning ei lase teiste edul ennast häirida. Foto: SCANPIX

Vaimne tugevus ei sõltu tihti asjadest mida sa teed. Väga palju oleneb sellest, mida sa ei tee. Amy Morin on kirjutanud raamatu „13 asja, mida vaimselt tugevad inimesed ei tee“. Tema sõnul on oluline kontrollida oma mõtteid, käitumist ja emotsioone.

1. Nad ei raiska aega enesehalatsusele

Enesehaletsemine hävitab seestpoolt. See on ajaraiskamine, negatiivsete emotsioonide tekitamine ja hävitab suhteid. Morini sõnul on oluline hinnata seda mis sul on, mitte seda mis sul pole.

2. Nad ei karda muutusi

Morin kirjutab, et muutustega kaasneb viis astet. Vaatlus, mõtisklus, ettevalmistus, tegutsemine ja jätkusuutlikus. Muutused võivad olla hirmutavad, kuid nad annavad suure kogemuse. «Mida kauem seistakse paigal ja ei minda muutustega kaasa, seda raskem on hiljem. Ka teised inimesed ümber muutuvad ja sellega tuleb kohaneda,» kirjeldas Morin

3. Nad ei anna oma võimu ära

Inimesed annavad järgi asjades, kui tunnevad, et nad ei jaksa sellega tegeleda. Morini sõnul vaimselt tugev inimene seisab enda eest ja ei hooli teiste arvamusest. Kui teised inimesed kontrollivad sinu käitumist, siis kontrollivad nad ka sinu enesehinnangut. Oluline on püstitada endale eesmärgid ja proovida neid ka saavutada. Üheks näiteks toob Morin Oprah Winfrey, kes küll kasvas üles vaesuses ja keda noorena seksuaalselt kuritarvitati, kuid ta ei lakanud kunagi võitlemast oma eesmärgi nimel ning lõpuks saavutas selle.

4. Nad ei keskendu asjadele, mida nad ei saa kontrollida

«Väga turvaline on mõelda, et kõik on kontrolli all, kuid kui tekib vajadus ise kõike juhtida ja kontrollida, siis võib see olla problemaatiline,» kommenteeris Morin. «Kui hakkad muretsema asjade üle, mida sa ei saa muuta või kontrollida, siis kaotad väärtuslikku aega, mil oleksid võinud hoopis keskenduda asjadele mida saad muuta – uued võimalused, paremad inimsuhted ja edu.

5. Nad ei murra pead, kuidas kõigile meeldida

Väga tihti hindame me endid selle järgi, kuidas teised inimesed meist mõtlevad. Selline tegevus on täpselt vastupidine vaimsele tugevusele. Morin toob välja neli fakti miks see on täiesti mõttetu: see on ajaraiskamine; inimesed, kes soovivad kõigile meeldida, on lihtsasti manipuleeritavad; ei tasu muretseda kui keegi on su peale vihane või sinus pettunud; ja sa ei suuda kunagi kõigile meeldida.

6.Nad ei karda kalkuleeritud riske

Inimesed kardavad võtta riske, olgu need siis majanduslikud, psüühilised, sotsiaalsed või äriga seotud. Morini sõnul on see kõik seotud teadmistega. «Kui inimene ei tea kuidas analüüsida riske, siis ei julge ta ka neid teha.»

Selleks et analüüsida riskiolukorda, küsi endalt mõni järgnevast küsimusest:

- Milline on võimalik kahju?

- Milline on võimalik kasu?

- Kuidas see aitab minu eesmärki saavutada?

- Millised on alternatiivid?

- Kui hea meel mul oleks, kui kõik läheb plaani päraselt?

- Mis on kõige hullem mis saaks juhtuda ja kuidas seda riski vähendada?

- Mis oleks kui kõik läheks metsa?

- Kui palju võib see otsus muuta viie aasta pärast?

7. Nad ei toppa minevikus

Minevik on minevik. Mitte kuidagi ei saa muuta seda mis on juhtunud ja sinna kinni jäämine võib olla väga enese hävituslik, sest see ei lase sul nautida olevikku ja planeerida tulevikku. See ei lahenda midagi, vaid võib hoopis viia depressiooni. Küll aga tasub vahel siiski minevikku kiigata ning võtta sealt õppust. Keskenduda pigem faktidele, mitte emotsioonidele ja vaadata mõnda situatsiooni uue nurga alt.

8. Nad ei astu samasse ämbrisse mitu korda

Vahel minevikku kiikamine ja vigadest õppimine on oluline, et mitte uuesti samu vigu teha. Inimene peab arusaama mis ta tegi valesti ja mida saaks järgmine kord paremini teha. Vaimselt tugevad inimesed võtavad vastutuse oma tehtud vigade ees ja mõtlevad need läbi, tehes nõnda kindlaks, et nad sama viga enam ei tee.

9. Neid ei häiri teiste inimeste edu

«Kui inimest miski häirib, siis võib see vaikselt ja tasa teda hävitada,» kirjutas Morin, «Inimene kes keskendub teiste inimeste edule, ei suuda enam enda talenti ja väärtust näha, sest ta näeb ainult teisi.»

10. Nad ei anna alla kui kukuvad läbi

Edukus ei tule kohe vaid see tee on väga künkaline ja raske. Läbikukkumine on loomulik osa selle juures. «Kui sa ei lepi sellega, et sa ei saavutanud seda mis lootsid ja hakkad uskuma, et sa pole piisavalt hea, siis toimid sa täpselt vastupidiselt sellele, et kunagi oma eesmärk saavutada. On fakt, et mida rohke läbikukkumisi ja uuesti alustamisi, seda vaimselt tugevam inimene sa oled,» leidis Morin.

11.Nad ei karda üksi olla

«Tehes aega iseenda jaoks, et läbi mõelda olulised asjad ja õppida ennast tundma, saavutad sa endaga tugeva vaimse sideme mis paneb sind rohkem endasse uskuma,» ütles Morin. Selleks, et olla vaimselt tugevam, tuleb sul leida oma töö-ja eraelus hetk, mil sa keskendud iseenda täiendamisele.

12. Nad ei tunne, et maailm on neile midagi võlgu

On väga lihtne saada vihaseks maailma peale, kui oled ise läbikukkunud või pole oma eesmärki saavutanud. Tõde on aga see, et mitte keegi ei saa niisama midagi. See tuleb välja teenida. «Elu ei ole ega peagi olema õiglane. See et mõni inimene on edukam või õnnelikul, ei tähenda, et maailm on teiste suhtes ebaõiglane.» Kõige olulisem on keskenduda enda saavutustele, leppida kriitika ja oma vigadega. Ei tohi pidada võistlust kellegagi, sest nõnda valmistad sa endale pettumist, kui sa ei saavuta seda mida sa arvad, et sa oled väärt.

13. Nad ei oota kohest tulemust

Reaalsed ootused ja arusaam, et edu ei saabu üleöö, on väga olulised vaimselt tugevatel inimestel. Vaimselt nõrgad inimesed on tihti kannatamatud. Nad ülehindavad oma võimeid ja alahindavad aega, mis muutustele kulub, seega ootavad nad koheseid tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles