Ülekaal kindlas vanuses tõstab äkksurma riski

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äkksurm saabub tavaliselt tunni jooksul pärast sümpotomite avaldumist.
Äkksurm saabub tavaliselt tunni jooksul pärast sümpotomite avaldumist. Foto: Panther Media

Värskest uuringust selgus, et 18-aastaselt ülekaalus olnud naistel oli kogu elu jooksul palju kõrgem risk südame äkksurmaks. 

Ajakirjas JACC: Clinical Electrophysiology avaldatud uurimuse tulemused saadi 72,484 naise jälgimisel aastatel 1980 kuni 2012, kirjutab The New York Times. Selle perioodi ajal tabas neist 454 südame äkksurm (sudden cardiac death), mida on defineeritud kui surma, mis saabub tunni jooksul pärast esimeste sümptomite avaldumist.

Uurijad leidsid, et 18 aasta vanuses ülekaalus olnud naistel oli 33 protsenti kõrgem risk südame äkksurmaks kui normaalse kehamassiindeksi (KMIga) naistel. Uurijad määratlesid ülekaalu KMI vahemikuks 23 kuni 29,9. Normaalne KMI oli teadlaste hinnangul vahemikus 21 kuni 22,9. Neil, kelle KMI oli vahemikus 30 kuni 35,9 oli äkksurma risk poole kõrgem kui normaalse KMIga naistel. KMI üle 35 tõstis aga äkksurma riski isegi peaaegu neljakordseks.

Need riskid säilisid ka pärast vanuse, suitsetamise, füüsilise aktiivsuse, diabeedi ja teiste tegurite analüüsimist. Uuringut juhtinud teadlane Stephanie E. Chiuve tõdes, et kaalutõusu on väga oluline tähele panna igas vanuses ning eriti tasub märgata seda laste ja noorte täiskasvanute puhul.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles