Energiajookide müümist alla 16-aastastele ei keelustatud

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajook Red Bull.
Energiajook Red Bull. Foto: SCANPIX

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni algatatud seadusmuudatus, millega oleks keelustatud energiajookide müümine alla 16-aastastele noortele, ei leidnud tänasel lõpphääletusel parlamendisaadikute toetust.

Eelnõu algataja Andrei Novikovi hinnangul aitaks selline samm kaitsta noorte tervist, teatas Keskerakonna fraktsioon.

Novikovi hinnangul ei leia idee parlamendis toetust sellepärast, et algataja on vale. «Meie ettepanek aitaks kaasa noorte tervise hoidmisele, sest just noored ei pruugi mõista energiajookide kahjulikkust,» rääkis Novikov. Tema sõnul on enamikel Euroopa Liidu riikidel on soovitused, milles on sõnastatud, et energiajookide tarbimine noores eas võib tuua kaasa negatiivseid tagajärgi.

Eelnõu algataja sõnul on esimene keelustamiseni jõudnud riik Leedu, kes viis sisse piirangu, mis keelas alla 18-aastastel energiajoogi ostmise. «Ka Eesti inimesed mõistavad, et selline algatus on õige. Paraku ei leidnud see toetust, sest see ei olnud valitsuskoalitsiooni algatatud. Tundub, et poliitiliste punktide võitmine on tähtsam kui sisuline probleemi lahendus,» leidis Novikov.

Ta lisas, et Rimi kauplusekett keelustas juba 2012. aastal alla 16-aastastele energiajookide müügi, millega näidati eeskuju ülejäänud Eestile. Teised suured poeketid nagu Selver, Prisma ja Maxima leidsid, et sellised piirangud tuleks sätestada seaduse tasandil ning iseseisvalt pole nende arvates mõtet taolist piirangut ellu viia.

«Seega oodatakse initsiatiivi riigil poolt. Täna ei leidnud meie ettepanek küll toetust, kuid ma ei imesta, kui valitsus peagi ise sarnase eelnõuga välja tuleb. Kahju on ainult kaotatud ajast,» ütles Novikov. Ta leidis, et tegemist on poliitilise kultuurituse ja teerullipoliitikaga parlamendis, mis võiks otsa lõppeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles