Raske puudega pisipoiss saab annetajate toel uued ortoosid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastefondi annetajad aitasid liikumispuudega pisipoissi.
Lastefondi annetajad aitasid liikumispuudega pisipoissi. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli lastefond aitab annetajate toel osta kolmeaastasele Vladimirile vajalikud kõnniortoosid ja ortopeedilised jalatsid, võimaldades tal seeläbi säilitada seniste abivahenditega saavutatud kõnnioskust.

Vladimir sündis seljaajusonga ja alakeha halvatusega, mistõttu vajab laps eakohase arengu toetamiseks ortoose, ortopeedilisi jalatseid ja korrigeerivaid jalatugesid, vahendab lastefond. Abivahendid võimaldavad halvatud jalgade kõndimisvõimet võimestada.

Tartu ülikooli kliinikumi lastekliiniku taastusravi arsti Tiina Linnu sõnul peab lapse kasvades abivahendeid regulaarselt välja vahetama, sest ortooside ja ortopeediliste jalatsite olemasolu on lapse jaoks ainuvõimalik viis püstiasendis liikumiseks. Eelmised ortoosid on Vladimirile aga juba väikeseks jäänud.

Perekond käib lapsega järjepidevalt taastusravis, mis on mõjunud lapse arengule väga positiivselt. «Praeguseks on lapse arendamisel jõutud parima võimaliku tulemuseni. On oluline, et kõnnioskus ortooside toel säiliks, võimaldades lapsele suuremat iseseisvust ja eakohast arengut,» ütles dr Lind.

Vladimirile vajalike ortooside täishind on 5831,70 eurot, millest 90 protsenti on riiklikult kompenseeritud. Ülejäänud 583,17 eurot ehk 10 protsenti täishinnast jäi pere kanda. Lapse elukohajärgne omavalitsus toetas ortooside ostmist 290 euroga, ülejäänud 293,17 euro tasumisel tuli appi lastefond.

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles