Vaata, keda riik soovitab suurhaiglal koondada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeruline meditsiinitehnika vajab oskajaid inimesi.
Keeruline meditsiinitehnika vajab oskajaid inimesi. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Riik soovib Tartu Ülikooli kliinikumil koondada 85 inimest tugipersonali seast ja vastav teenus n-ö sisse osta. Haigla kinnitusel on see soovitus mõeldamatu. Postimehe terviseportaal uuris, milliste ametite tegijatest on juttu.

«Tugipersonali on 580 ametikohal 594 inimest:  juhtidest ja kõrgharidusega erialaspetsialistidest lihttöölisteni (majandus-, tehnika-, informaatika-, klienditeenindus-, finants-, toitlustusala töötajad),» selgitas Tartu Ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael. 

Erinevaid ameteid on tugiteenistustes ligi sada. Kolm suuremat tugiteenistust on kliinikumis majandusteenistus (puhastajad, riidehoidjad, valvurid, remonditöölised, majahoidjad, informaatorid, abitöölised jne), toitlustusteenistus (kokad, köögitöölised, liinitöölised – nemad komplekteerivad toidukandikud, millel patsientidele süüa serveeritakse,  toiduvedajad, dieetarst jne) ning tehnikateenistus (meditsiinitehnika insenerid ja meditsiinitehnika spetsialistid, elektrikud, gaasitehnikud, hooldeinsenerid, remonditehnikud, sanitaartehnika lukksepad, ventilatsioonitehnikud jne).

 Meditsiiniline personal on vahetult patsienti teenindav - arstid, arst-õppejõud, arst-residendid, õed, laborandid, ämmaemandad, hooldajad, põetajad, hooldusõed, aga ka kõigi nende juhid.

«Oleme alates kliinikumi loomisest oma tööd analüüsinud ja sellest johtuvalt ümber korraldanud. On teenuseid, mida ostame sisse (nt porivaipade puhastamine, pesu pesemine jne), kuid on ka teenuseid, mille osutamine on meie hinnangul ja analüüsil ise tehes kvaliteetsem ja soodsam – nt toitlustusteenus,» selgitas Tael.

Näiteks toitlustamise puhul on ühe patsiendi toiduraha ette nähtud 6,51. Selle hinna sees on toiduainete maksumus, toidu valmistamine ja jagamine. Tavadieedil patsiendile antakse päevas kolm toidukorda. «Juhime tähelepanu, et haigusest sõltuvalt valmistab meie köök palju erinevaid dieete (kuni 22), näiteks: kiudainerikas dieet, kuumtöödeldud  steriilne dieettoit luuüditransplantatsiooni patsientidele,  valguvaene dieet, valgurikas dieet jne, jne.,» selgitas ta. Tavatoidu portse tehakse päevas ca 800, ülejäänud on eridieedid (mõnda vaid üks-kaks portsu päevas).

Pressiesindaja sõnul on tervishoiuteenused käibemaksuvabad ning sellest tulenevalt ei saa kliinikum kasutada käibemaksu otsearvestusmeetodit ehk  ei saa käibemaksu tagasi küsida. «See omakorda tähendab, et sisseostetavad teenused on haiglale käibemaksu võrra kallimad,» tõdes Tael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles