Kuus tegevust, mis viivad enneaegse surmani

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu võib lühendada nii liiga palju kui ka liiga vähe magamine, eriti kui näiteks olla samal ajal ka suitsetaja või juua sageli alkoholi.
Elu võib lühendada nii liiga palju kui ka liiga vähe magamine, eriti kui näiteks olla samal ajal ka suitsetaja või juua sageli alkoholi. Foto: Panther Media

Värskest uuringust selgus, et lisaks suitsetamisele ja alkoholitarbimisele võivad elu märgatavalt lühendada ka liigne magamine ja istumine. 

Tervisele mõjub halvasti päevas üle seitsme tunni istumine ning öösel enam kui üheksa tundi magamine, eriti kui harrastada neid koos teiste riske tõstvate tegevustega, kirjutab independent.co.uk. 

Teadlased tõid välja nimekirja tegevustest, mis võivad lühendada eluiga: 

  • Suitsetamine
  • Alkoholitarbimine 
  • Ebatervislik toitumine
  • Vähene füüsiline aktiivsus
  • Istuv eluviis
  • Vähene või liigne magamine

Teadlaste sõnul erinevaid tegevusi kombineerides risk suureneb. Kõige suurem üksik riskitegur oli teadlaste hinnangul suitsetamine. Kolm korda suurem enneaegse suremise risk oli aga näiteks suitsetajatel, kes jõid nädalas enam kui 14 alkohoolset jooki. Kui aga alkoholi tarbiv suitsetaja magas päevas liiga palju või vähe, tõstis see tema enneaegse suremise riski lausa viiekordseks.  

Dr Melody Ding Sydney ülikoolist ütles, et nad uurisid erinevaid elustiile, kombineerides erinevaid riskikäitumise võimalusi. Tema sõnul põhjustavad kolmandiku enneaegsetest surmadest ebatervislikud harjumused. Seetõttu tuletas Ding meelde tervislikku elustiili olulisust. 

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas PLOS Medicine. Kuus aastat kestnud uuringus osales enam kui 230 000 Austraalia inimest, kes pidid olema vähemalt 45 aastat vanad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles