Igas neljandas sõimerühmas on mänguasjadega probleeme

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik mänguasjad ei ole väikelastele ohutud
Kõik mänguasjad ei ole väikelastele ohutud Foto: Pacific Press/Sipa USA

Terviseamet uuris  hiljuti mänguasju üle Eesti kokku 231 lasteaias, kus oli olemas sõimerühm, ehk seal käisid alla kolme aasta vanused lapsed.

Terviseameti uuringust selgus, et 73 protsendil lastesõimedest olid mänguasjad laste vanusest lähtuvalt piisava suurusega ja nende küljest ei eraldunud väikeseid osi, mis võiksid sattuda hingamisteedesse ja põhjustada lämbumist.

78 protsendil lasteaedadest oli pehmeid mänguasju, millest 75 protsenti olid terved ja kvaliteetsed. Terviseameti hinnangul osatakse lasteaedades üldiselt valida eakohaseid mänguasju ning võimalusel püütakse osta vastupidavaid mänguasju. 99 protsendil peamiselt vaatlusmeetodil uuritud sõimerühmadest olid purunemiskindlad mänguasjad.

Kas ja missuguseid mänguasju laps kodust lasteaeda kaasa tohib võtta, otsustab iga lasteaed eraldi ja tavaliselt tehakse otsus kokkuleppel lapsevanematega.

«Alla 36 kuu vanustele lastele mõeldud mänguasjad ning nende mänguasjade kõik eemaldatavad osad peavad olema selliste mõõtmetega, et neid ei oleks võimalik alla neelata või hingamisteedesse tõmmata,» ütles terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Samuti ei tohi mänguasjade ja nende osadega kaasneda kägistamisriski ega tekkida lapsele kuulmiskahjustust. Mänguasjade servad, väljaulatuvad osad, nöörid, juhtmed ja kinnitid peavad olema kavandatud ja valmistatud nii, et füüsilise vigastuse tekkimise risk nende puudutamise korral oleks minimaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles