Väikekooli lapsevanemad teavad tubaka kohta kõige rohkem

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskmiselt proovivad lapsed Eestis suitsu juba 12-aastaselt.
Keskmiselt proovivad lapsed Eestis suitsu juba 12-aastaselt. Foto: Gene J. Puskar/AP

Eesti lapsevanemate seas sel sügisel läbi viidud testis, milles uuriti nende teadmisi laste seas levivate tubakatoodete kohta, kogusid kõrgeima keskmise punktisumma Raplamaal asuva Hagudi Põhikooli õpilaste emad-isad.

Kokku osales testis 325 kooli ning oma tulemuse registreeris ligi 2000 lapsevanemat üle Eesti. Hagudi Põhikooli järel jagasid teist ja kolmandat kohta Pärnu Rääma Põhikool ning Viljandi Paalalinna Kool, teatas Teavitusprogrammi Tark Vanem.

Parima tulemuse saanud Hagudi Põhikooli direktori Lea Vendiku sõnul on testi tulemused rõõmsaks üllatuseks nii lapsevanematele kui kooliperele. «Kahjuks levivad nii suitsetamine kui ka alkoholi proovimine järjest nooremate koolilaste seas, mille ennetamiseks on eriti oluline, et vanemad leiaksid oma lastega rääkimiseks ja tegelemiseks rohkem aega,» märkis Vendik ning lisas, et kindlasti saab ka koolipere perele raskete teemade käsitlemisel nõu ja jõuga abiks olla.

Veebipõhise tubakateemalise testi eesmärk oli anda koolieelikute ja alglasside lapsevanematele teadmisi ja juhtnööre, kuidas ära hoida laste seas suitsu ning järjest enam leviva mokatubaka, e-sigareti ja vesipiibu esmast proovimist. Teavitusprogrammi eksperdi Rita Rätsepa sõnul on võrreldes teiste Euroopa riikidega laste suitsetamine tänases Eestis erakordselt murettekitav, sest keskmiselt proovivad lapsed suitsu juba 12-aastaselt. «Koguni 69 protsenti 15-aastastest tüdrukutest ja 75 protsenti poistest on proovinud mõnda tubakatoodet,» sõnas Rätsepp. «Siin ongi vanema roll lapsele alternatiivina eakohast tegevust pakkuda ning juba eelkooliealiste lastega kokku leppida, kuidas ja millal ei öelda.»

Oma teadmisi tubakatoodetest ja nende mõjust lastele võivad kõik vanemad endiselt testida veebilehel www.tarkvanem.ee. Testi täitnud vanemad saavad tagasisidet teadmiste kohta, kuidas kasvatada tubakavaba last ning analüüsida, millised on vajalikud oskused nende teemade käsitlemiseks. Siseministeeriumi algatatud 5−11-aastaste laste vanematele suunatud teavitusprogrammi veebilehekülg pakub teavet ka erinevate kasvatusstiilide kohta ning lisaks saab sealt teema kohta tasuta nõu küsida ekspertide ja psühholoogi käest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles