Lapsena saadud kerge ajutrauma võib mõjutada tervet elu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsena saadud kerge ajukahjustus võib hiljem põhjustada sotsiaalse suhtlemisega seotud häireid.
Lapsena saadud kerge ajukahjustus võib hiljem põhjustada sotsiaalse suhtlemisega seotud häireid. Foto: Caters News Agency

Hiljutisest uuringust selgub, et isegi kerge ajutrauma võib avaldada negatiivset mõju lapse sotsiaal-emotsionaalsele arengule: trauma järel halvenes oluliselt uuringus osalenud väikelaste sotsiaalse suhtlemise võime ja paljudel lastel esinesid kognitiivsed häired.

Värske doktor Mari-Liis Kaldoja otsis oma doktoritöös vastust küsimusele, kas ka kergetel ajutraumadel on seos tunnetuse ja sotsiaalse suhtlemisega seotud häirete kujunemisega. Uuringutest selgub, et kerge ajutrauma saanud lastel esineb juba enne traumat tervetest eakaaslastest rohkem enesekontrolli ja iseseisvusega seotud probleeme, mis võivad pärast traumat süveneda, vahendab ERR.

Eestis on laste ajutraumade esinemissagedus väga kõrge: 100 000 lapse kohta 369 juhtumit, millest üle 80% moodustavad kerged ajutraumad. Kuigi ajutrauma on üks sagedasem laste invaliidsuse põhjus, on hea uudis see, et enamik ajutrauma saanud lastest paranevad hästi. Püsivate kognitiivsete ehk tunnetuslike häiretega lapsed vajavad spetsiifilist taastusravi ja oluline osa ajukahjustustega laste üldise toimetuleku parandamisel on tähelepanu arendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles