Kunstlumi võib olla tervisele ohtlik

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstlumi võib haigeks teha.
Kunstlumi võib haigeks teha. Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS

Paljudes Šveitsi kuurortides kasutatav kunstlumi sisaldab valke, mis panevad vee kiiremini ja kõrgematel temperatuuridel külmuma – ja mille valmistamiseks kasutatavad bakterid võivad olla suurepäraseks kasvupinnaks haigusetekitajatele.

USA ettevõte Snowmax International toodab kunstlund, mille valmistamiseks kasutatav bakter Pseudomonas syringae võib tekitada terviseprobleeme, kirjutab veebiportaal thelocal.ch.

Paljudes Šveitsi kuurortides nagu Zermatt, Crans-Montana, Davos ja Arosa kasutatav Snowmaxi kunstlumi on näiteks Baierimaal ja Austrias keelatud ning Prantsusmaal on selle kasutamine peatatud.

Prantsusmaa Strasbourgi hüdroloog Carmen de Jongi sõnul võib Snowmaxi kunstlumi tervisele väga halvasti mõjuda, sest bakter võib soodustada haigusetekitajate arengut. De Jongi hinnangul peaksid suusakuurortide töötajad kandma kaitseriietust ja võimalikult vähe kokku puutuma veega segatava valge pulbriga, millest kunstlund valmistatakse.

Snowmaxi kunstlumi on de Jongi sõnul ohtlik ka enam kui 400-le taimeliigile, sest see ensüümide kokteil lahustab rakke.

1997. aastal väljastas Šveitsi riiklik keskkonnaamet loa Šnowmaxi kunstlume kasutamiseks, lähtudes peamiselt tootjalt saadud teabest. Seda otsust, kus väidetakse, et Snowmaxi kunstlumi ei sisalda ohtlike aineid, tsiteerib tootja ka oma kodulehel. Ettevõte tsiteerib ka professor Richard Brauni, kes uuris 1998. aastal Šnowmaxi kunstlume kasutamist ja väidab, et see toode on inimeste, loomade ja taimede tervisele ohutu, sest on valmistatud mitteaktiivsetest mikroorganismidest. Snowmax rõhutab ka, et kõnealune bakter on maa peal, vees ja õhus laialt levinud.

Peaaegu pool Šveitsi suusakuurortidest sõltub kunstlikust lumest, sest ülemaailmsete kliimamuutuste tõttu ei saa nad enam lootma jääda sellele, et sajab piisavalt looduslikku lund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles