Bayer kaevati beebipillide pärast kohtusse

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felicitas Rohrer süüdistab Bayerit raske tervisekahjustuse tekitamises.
Felicitas Rohrer süüdistab Bayerit raske tervisekahjustuse tekitamises. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP

Noor sakslanna väidab, et Saksamaa ettevõtte Bayeri beebipillid põhjustasid talle pöördumatuid terviseprobleeme.

Sakslanna Felicitas Rohrer kaebas Yasminelle’i nimeliste beebipillide pärast kohtusse mõjuka ravimiettevõtte Bayeri, kirjutab AFP. «Kui oleksin teadnud, mis need pillid minuga teevad, siis ei oleks ma neid kunagi võtnud,» ütleb  Felicitas Rohrer. Noor naine väidab, et beebipillide tõttu tekkis tal pulmonaalne emboolia – eluohtlik verehüüve kopse varustavas veresoones.

Patsiendid on  Bayerit seoses pillidega Yasminelle ja Yaz süüdistanud ka varem. Süüdistused on seotud toimeainega drospirenoon ja seni on Bayer kohtuvälistes kokkulepetes maksnud ainuüksi USAs ligikaudu 10 000 naisele peaaegu 1,8 miljardit eurot valuraha. Kuid Rohreri juhtum on rahvusvahelise ravimiettevõtte kodumaal Saksamaal sümboolne, sest Bayer on seal farmaatsiasektori võrdkuju.  

Rohrer nõuab Bayerilt kokku 200 000 eurot kahjutasu, kuid raha ei saa tema sõnul olematuks teha seda, mille ta on pidanud läbi elama. «Tegelikult loodan ma õigluse jaluleseadmist,» ütles Rohrer, kes loodab, et Yasminelle’i müümine keelatakse.

31-aastane naine peab haiguse tõttu  võtma regulaarselt vere hüübimist takistavat ravimit, mis vähendab oluliselt tema võimalust last saada. Tal on hingamisraskused ja ta peab autoga sõites alati kandma trombide teket takistavaid tugisukki. Naisel on loomaarsti haridus, kuid kuna ta ei või raskusi tõsta, siis töötab ta nüüd ajakirjanikuna.

Haigus tabas seni täiesti tervet Rohrerit 2009. aasta juunis, mil ta oli kõigest 25-aastane. Ta kukkus ootamatult kokku ja tema süda lakkas 20 minutiks töötamast. Võimalikult kiiresti tehtud operatsiooni käigus leidsid arstid tema organismist suured südant ummistavad trombid.

Rohreri sõnul ei suutnud arstid esialgu uskuda, et seni terve noor naine võiks põdeda pulmonaalset embooliat, ja süüdistasid selles selgesõnaliselt beebipille. Nüüd on Rohrer algatanud eneseabirühma, kus ta on kohtunud 250 naisega, keda on tabanud sarnane saatus.

Rohrer on esimene sakslane, kes on Bayeri ravimite pärast kohtusse kaevanud. Ta süüdistab ravimitootjat ka selles, et teda ei teavitatud enne ravimi võtmist piisavalt selle võimalikest tagajärgedest. Kohtuprotsess avatakse homme Šveitsi piiri lähedal asuva Waldshut-Tiengeni kohtus.

Bayeri sõnul ei vasta süüdistus tõele. Ettevõtte müüs eelmisel aastal ravimeid kokku 42 miljardi euro eest ja Yasminelle’i sarnaseid Yasmini gruppi kuuluvaid beebipille 768 miljoni euro eest. Ravimi positiivne mõju kaalub Bayeri sõnul üles sellega kaasnevad riskid. Seni oli Bayeriga Šveitsis toimunud sarnases kohtuprotsessis nõus ka kohus.

Paljud uuringud on siiski näidanud, et drospirenooni ja teisi progestiine sisaldavate beebipillidega kaasneb võrreldes varem kasutusel olnud beebipillidega kaks korda suurem tromboosi tekkimise risk. Ka Suurbritannias asuva Nottinghami ülikooli teadlase Yana Vinogradova sõnul kaasnevad beebipillide võtmisega riskid, millest naisi peaks teavitama.

Farmakoloog Gerd Glaeske sõnul teeb Yasmini grupi ravimite puhul muret ka see, et neid reklaamitakse vettsiduva omaduse tõttu ka ilutoodetena, mis vähendavad kaalus juurdevõtmise riski. Sama hästi võiks Glaeske sõnul hakata beebipille reklaamima aknevastase vahendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles