Doonorid saavad laupäeval, 19. detsembril Tallinnas verd loovutada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonorite abita ei oleks paljude inimeste elu võimalik päästa.
Doonorite abita ei oleks paljude inimeste elu võimalik päästa. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab doonoreid jõulu-eelsele vereloovutusele laupäeval, 19. detsembril.

Doonoreid oodatakse verekeskusesse (Ädala 2) ja DoonoriFoorumisse (Narva mnt 5, Foorumi 4. korrus) kell 10-15, teatab verekeskus. Samuti on pikendanud reedest, 18. detsembri lahtiolekuaega, mil nii verekeskus kui ka DoonoriFoorum ootavad doonoreid kella 11-19.

«Juba mitmendat aastat oleme avatud jõulu-eelsel laupäeval ning meie kogemus näitab, et doonorid kasutavad seda võimalust meelsasti. Ehitud verekeskuses ja DoonoriFoorumis on eriline meeleolu, liigub jõuluvana ja piiluvad päkapikud, toimub jõululoterii, kus meeleolu aitavad luua enam kui 30 Eesti ettevõtet, muuseumi ja teatrit. Kõigi detsembris verd loovutanud doonorite vahel loositakse välja Tallinki poolt välja pandud Tallinn-Stockholm-Tallinn kruiis neljale. Kutsume kõiki sellest osa saama!» sõnas verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Meestel peab kahe vereloovutamise vahel olema 60 päeva ja naistel soovitavalt 90 päeva. Vereloovutuseks tasub varuda vähemalt tund aega.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud teha ka paljusid plaanilisi operatsioone, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Doonoritele on ka hea uudis Eesti reisirongiliiklust korraldav Elronil – doonorid saavad terves Eestis 7. kuni 20. detsembrini poole soodsamalt rongiga sõita. Selleks on piletikontrolörile vaja esitada doonoritunnistus koos isikut tõendava dokumendiga. Vabade kohtade olemasolul kehtib sel ajal doonorite tavaklassi pilet ka I klassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles