Ohtlik piiride ületamine: noored panevad end põlema

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismeliste seas leviv hullus võib olla ohtlik ka ümbritsevatele inimestele.
Teismeliste seas leviv hullus võib olla ohtlik ka ümbritsevatele inimestele. Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA

Noored panevad end uue sotsiaalmeedias leviva ohtliku hulluse pärast põlema.

Suurbritannias sai tõsiselt vigastada noormees, kes pani end sotsiaalmeedias leviva hulluse pärast meelega põlema, kirjutab The Sun.

 Suurbritannias asuvast Lincolnshire’ist pärit 11-aastane Oliver Sharp sai tõsiseid põletushaavu, kui talle esitati  laupäeva õhtul väljakutse. Üksi oma toas olles süütas ta sotsiaalmeedias tähelepanu saamiseks põlema oma T-särgi – ja sai nii tõsiseid vigastusi, et nüüd vajab ta seljal nahasiirdamist.

Niinimetatud «tuleproovi» kohta sotsiaalmeedias levivatel videotel on näha peamiselt teismelisi, kes filmivad, kuidas nad valavad end üle õli, küünelakieemaldi või mõne muu kergesti süttiva vedelikuga ja panevad end siis põlema. Seejärel püüavad nad tule kas basseini või vanni hüpates võimalikult kiiresti kustutada.

YouTube’ist ja Facebookist võib leida tuhandeid videoid leekides inimestest ja karjuvatest vaatajatest. Trend sai alguse USAs, kus eelmisel aastal põles surnuks «väljakutse» vastu võtnud 15-aastane poiss, kelle terve keha neelasid leegid. Nüüd on trend jõudnud ka Euroopasse.

Oliver Sharpi ema Sarah ütles, et tütar Lacey andis talle teada, et Oliver põleb. «Jooksin alla ja asusin T-särki kustutama,» ütles Sarah. Oliver ütles emale, et ta oli oma T-särgi juba korra põlema pannud ja tal oli tuli kustutada õnnestunud, kuid kui poiss pani sama riideeseme uuesti põlema, siis lahvatas särk leekides põlema.

«Mulle ei ole siiani veel kohale jõudnud, mis juhtus,» ütles Oliveri ema. Oliver on tema sõnul väga hea laps, kes ei ole veel kunagi pahandustesse sattunud.  

Suurbritannia päästeamet paneb vanematele südamele, et nad selgitaksid oma lastele, kui ohtlik niisugune tegevus olla võib. Päästjate sõnul võib selline «väljakutse» ohustada ka ümbritsevate inimeste elu, sest põlema võivad minna näiteks ka vaibad ja terve eluase.  

«See on ohtlik hullus, mis on vastuolus igasuguse loogikaga,» ütles Steve Pratten Suurbritannias asuvast East Midlandi kiirabist, «ma ei saa aru, miks keegi peaks tahtma end põlema panna. Põletushaavad on valusad ja võivad olla eluohtlikud või elu igaveseks muuta.»

Oma piire ületada püüdvad noored on ka varem tegelenud ohtlike «mängudega». Mõne aja eest oli levinud niinimetatud «kägistamismäng», milles osalenud teismelised kägistasid üksteist teadvusetuks ja postitasid sellest internetti videoid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles