Raskelt haiged lapsed hakkavad riigilt rohkem toetust saama

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Foto on illustratiivne
Raha. Foto on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lastefond annab sügava ja raske puudega laste tugiteenuste rahastamise peagi üle riigile.

Alates novembrist hakkas sotsiaalkindlustusamet Euroopa Sotsiaalfondi toel senisest suuremas mahus rahastama sügava ja raske puudega laste tugiteenuseid nagu lapsehoid, tugiisiku teenus ja transport teenusele, teatas Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond. Seoses sellega annab lastefond puuetega laste hoiu- ja teiste tugiteenuste rahastamise üle riigile.

Novembri alguses võttis riik üle seni lastefondi poolt toetatud sügava ja raske puudega laste hoiukodude rahastamise ning hiljemalt jaanuariks 2016 hakkab riik senisest rohkem toetama ka viit seni fondi poolt igakuist toetust saanud raske ja sügava puudega last. Sotsiaalkindlustusamet hakkab kompenseerima nende hoiu- ja tugiisiku teenust ja vajadusel ka sellega seotud transpordikulusid.

Senise 400-eurose toetuse kõrval panustab riik Euroopa Liidu rahade abil ühe lapse tugiteenuste jaoks ligi 5000 eurot aastas. Lastefondi abi ei vaja edaspidi enam kas üldse või senises mahus 10-aastane Eliise, 2-aastane Cassandra, 6-aastane Jegor, 8-aastane Lika ja 4-aastane Janeli. Kõikidele nimetatud lastele vajalikud teenused saavad edaspidi kaetud riikliku rahastusega. Vaid väga suure hooldusvajadusega 10-aastane Eliise vajab jätkuvalt teatud ulatuses ka lastefondi toetust.

Tugiteenuste pakkumiseks ühtsetel alustel üle kogu Eesti korraldas sotsiaalkindlustusamet sügisel riigihanke igas maakonnas teenusepakkuja leidmiseks. Selle tulemusena on hankelepingud sõlmitud kaheksa teenusepakkujaga, kellest kolm on varem lastefondi toel tegutsenud sügava ja raske puudega laste hoiukodud.

Lastefond on hoiu- ja tugiteenustega seoses toetanud kokku 93 sügava ja raske puudega last. Neist 85 said teenust fondi poolt rahastatud hoiukodudes. Sealjuures on fond hoiukodude tegevust toetanud kahe aasta jooksul kokku 86 513 euroga.

Lastefondi tegevjuht Sandra Liiv tunneb suurt heameelt, et fond sai oma annetajate abiga kaasa aidata sügava ja raske puudega laste hoiuteenuse arendamisele. «On suur rõõm, et 2013. aastal suuremalt pildile toodud vajadus hoiuteenuse järele sügava ja raske puudega lastele sai 2014. aastal hoiukodude näol omale loogilise jätku. Saime algatada nii suure projekti, mille raames puudutasime otseselt üle 80 pere üle Eesti. Esialgsest koduse hoiu toetamisest kasvas välja koostöö spetsialistide ning entusiastlike inimestega, kes on oma südameasjaks võtnud puuetega laste ning nende perede heaolu eest seismise Eesti eri paigus. Võime julgelt öelda, et see on lastefondi üks edukamaid projekte,» ütles ta.

Riigi suurem rahastus saab võimalikuks tänu Euroopa Sotsiaalfondi 2014-2020 meetme «Tööturul osalemist toetavad hoolekandeteenused» raames elluviidavale projektile «Puudega laste tugiteenuste arendamine ja pakkumine ning töö- ja pereelu ühildamise soodustamine».

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles