Kas kanep ja ecstasy parandavad sportlikke tulemusi?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marihuaana
Marihuaana Foto: ANDRES STAPFF/REUTERS

Postimees uuris sporditeadlaselt Kristjan Portilt, kas hiljuti kanepi ja ecstasyga vahele jäänud Eesti sportlased võisid narkootikume kasutada tulemuste parandamiseks.

«Marihuaana on teoreetiliselt töövõimet parandav ja seetõttu käsitletakse seda keelatud ainena ainult võistluste ajal. Rõhk on sõnal «teoreetiliselt» sest praktilises elus olulise efekti olemasolu üle vaieldakse, st see on tõenäoliselt väike. Siin tuleb esile asjaolu, et sportlik tulemuslikkus on keeruline nähtus ja mõne süsteemi sisese teguri parendamisega kaasneb mõne teise halvenemine ning terviktulemus ei parane,» ütles Port.

Seevastu ecstasy – aju talitust mõjutav amfetamiinil põhinev erguti – võib tema sõnul ajutiselt töövõimet parandada, pärssides väsimustunnet ning muutes inimesed erutatuks ja eufooriliseks. Pikas perspektiivis on see narkootikum siiski tervisele väga kahjulik. 

Porti sõnul kuuluvad kanep (looduslik hašiš, marihuaana, cannabis) ja ecstasy keelatud ainete nimekirja kahel põhjusel: esiteks on need tervisele kahjulikud ja teiseks ei sobi nende kasutamine kokku spordi põhimõtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles