Harjumused, mis vähendavad südamepuudulikkuse tekkimise ohtu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamepuudulikkus mõjutab vere ringvoolu.
Südamepuudulikkus mõjutab vere ringvoolu. Foto: Panther Media

Värskes uuringus tuuakse välja seitse tervislikku harjumust, mis aitavad vähendada südamepuudulikkuse tekkimise tõenäosust poole võrra.

«Kuigi inimesed teavad, et tervislik elustiil on oluline, ei käitu paljud neist nende teadmiste järgi,» ütles uuringu autor Vanessa Xanthakis Bostoni ülikoolist, kirjutab newsmax.com.

Uuringus osales üle 3200 ameeriklase. Osaleja keskmine vanus oli 59 aastat ning teda jälgiti 12 aasta jooksul. Selle ajal kujunes 188 osalejal südamepuudulikkus. Selle haiguse korral ei suuda süda tagada organismile vajalikku vere ringvoolu.

Teadistööst selgus, et neil osalejatel, kes jälgisid paljusid Ameerika südameühenduse lihtsast seitsmest soovitusest, oli madalam risk südamepuudulikkuse tekkeks.

Soovitused: jälgida vererõhku, kontrollida kolesterooli, alandada veresuhkrut, olla füüsiliselt aktiivne, toituda tervislikumalt, langetada kaalu ja lõpetada suitsetamine.

Ühe soovituse jälgimisega vähenes südamepuudulikkuse tekkerisk 23 protsendi võrra. Xanthakise sõnul toob uuring välja, kuivõrd oluline on jälgida soovitusi ning püüda neist võimalikult paljusid täita.

Uuring avaldati 22. detsembril ajakirjas Circulation: Heart Failure.

Ligikaudu 5,7 miljonit ameeriklast põevad südamepuudulikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles