Haigekassa hakkab maksma erakorralise meditsiini teenuste eest

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakond
Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakond Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Haigekassa hakkab alates järgmisest aastast eraldi tasustama erakorralise meditsiini teenuseid regionaalhaiglates, rääkis haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Järgmisest aastast, esialgu küll regionaalhaiglate tasemel, viib haigekassa teenuste loetellu sisse, kui valitsus selle kinnitab, eraldi erakorralise meditsiini teenused ehk hakkab eraldi tasustama erakorralise meditsiini teenuseid, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24. «See kindlasti toetab selle küsimuse lahendamist, mida räägitakse, et erakorralise meditsiini osakonnas osutatud teenused on alarahastatud, mistõttu on haiglal motivatsioon patsient haigla sees edasi suunata ka olukorras, kus EMOs saaks kõik asjad ära teha,» selgitas haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross detsembri alguses Med24-le antud intervjuus.

Ta lisas, et haigekassa eeldab seda, et kui nüüd EMO-teenusel on oma hind, siis see kuigi palju motiveerib ka haiglaid ennast rohkem keskenduma EMO töös neile juhtumitele, mis tõepoolest vajavad kiiret abi ja see ehk vähendab teatval määral EMO liigset kasutamist plaanilise ravi või esmatasandi üldarstiabi asemel. Ross märkis, et praegu on «rohelisi» patsiente, kes EMOsse pöörduvad, ligi pool.  «Seda, kas peaksime diferentseerima veel rohkem hindasid vastavalt triaaži tasemele, ma ei julge praegu öelda – esialgu vaatame, kas uute hindade tulemusena EMO töös midagi muutub,» tähendas ta.

Ravikindlustuse eelarve kogumaht kasvab uuel aastal selle aastaga võrreldes ligi 6 protsenti, olles emaskordselt miljard eurot. «Tervishoiuteenuste eelarve kokku – üldarstiabi, eriarstiabi, õendus, ennetus – kasvab natuke vähem kui eelarve tervikuna, aga ikkagi veidi enam kui 5 protsenti,» sõnas haigekassa juhatuse esimees.

Refereeritud intervjuud saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles