Kolesteroolitase seab noored ohtu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolesteroolitase sõltub ka toitumisest.
Kolesteroolitase sõltub ka toitumisest. Foto: Panther Media

Sageli ei tajuta kolesteroolitaseme tõusu noortel inimestel, kuigi söömisharjumuste ja varases eas suitsetamist tõttu satuvad nad üha enam riskigruppi.

Eristada tuleb geneetilist ehk muutmatut kolesteroolitaseme tõusu ning toitumisel põhinevat ja muudetavat kolesteroolitaseme tõusu, kirjutab meditsiiniuudiste portaal terviseuudised.ee.

«Üks inimene 500st sünnib päriliku kõrge kolesteroolitasemega. Samal ajal mõjutab toitumisel põhinev kolesteroolitaseme tõus üht last 50st,» ütles professor Lecerf Pasteuri instituudist Lilles.

Täiendavat riski selliste noorte puhul kujutab suitsetamisega alustamine. Kõigis ELi liikmesriikides läbi viidud uuringu kohaselt suitsetab viis protsenti 13aastastest igal nädalal.

Tšehhis, Eestis, Leedus, Rumeenias ja Slovakkias on see protsent isegi 8. Selline suundumus toob kaasa infarktide esinemise isegi 25aastastel. «Hüperkolesteroleemia ja tubakas on tappev kokteil. Riski lisab veel rasestumisvastaste tablettide kasutamine,» ütles professor Jean-Michel Mecerf Pasteuri instituudist.

Lisaks tubakasõltuvuse vähendamisele muudaks kolesteroolitaseme tõusu ka halbade toitumisharjumuste muutmine ning eriti rasvarikaste toitude tarbimise vähendamine. «Meie söödud toit sisaldab liiga palju rasva ja valku. Me peaks sööma vähem liha ja rohkem puu- ja juurvilja, et vähendada halva kolesterooli taset veres,» ütles professor Ferrie'res.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles