Patsiendid saavad valuvaigisteid ka pärast üledoosi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu ei ole alati kerge välja kannatada.
Peavalu ei ole alati kerge välja kannatada. Foto: Liis Treimann

Hiljuti tehtud uuringust selgub, et peaaegu kõigile kroonilist valu kannatavatele patsientidele kirjutatakse valuvaigisteid välja ka pärast üledoosi.

Ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud Harvardi ja Bostoni teadlaste uuringu kohaselt kirjutati 91 protsendile kroonilist valu kannatavatest patsientidest valuvaigisteid välja ka pärast üledoosi, kirjutab veebileht Medical News Today. See suurendab märgatavalt üledoosi ohtu tulevikus.

Opioidide hulka kuuluvad näiteks heroiin, morfiin ja mitmed teised retsepti alusel väljastatavad valuvaigistid ning nende üledoos on eluohtlik. Kavandamata üledoosist põhjustatud surmade arv on USAs 1999. aastast neljakordistunud ja üha rohkem tõendeid näitab, et opioididest valuvaigistite mittemeditsiiniline kasutamine on seotud heroiini väärkasutamisega.

Hinnanguliselt kasutab opioide maailmas kokku 26–36 miljonit inimest. 2012. aastal kasutas Ameerika Ühendriikides vääralt retseptiravimina väljastatavaid opioide 2,1 miljonit inimest ja peale selle oli seal ka 467 000 heroiinisõltlast.

Uurijad kasutasid üle 50 inimese andmeid koondavat andmebaasi Optum ja leidsid sealt 2848 inimese andmed, kes said retsepti alusel väljastatavaid opioide tarvitades mittesurmava mürgistuse.

Andmed näitasid, et 91 protsendil juhtudest kirjutati patsientidele opioide välja ka pärast üledoosist põhjustatud mürgistust, kusjuures 70 protsenti patsientidest said neid jätkuvalt samast kohast. Neil, kellele opioide jätkuvalt välja kirjutati, oli üledoosi saamise risk kahe aasta pärast kaks korda suurem kui patisentidel, kellele neid ravimeid enam välja ei kirjutatud.

Teadlaste hinnangul näitavad uurimistöö tulemused, et arstidel tuleks patsientidele valuvaigisteid välja kirjutades hästi läbi mõelda, kas ravimi positiivne mõju kaalub üle riskid.

Samal teemal on USAs varem sõna võtnud ka riiklik ravimite ja narkootiliste ainete väärkasutamise instituut National Institutes on Drug Abuse, kelle sõnul on probleemi põhjuseks osaliselt see, et arstid on hakanud üha rohkem ravimeid välja kirjutama ja ka ühiskond on hakanud ravimite kasutamist üha tavalisemaks pidama. Sellele aitavad kaasa ka ravimiettevõtete agressiivsed reklaamistrateegiad.

Valuvaigistite kasutamisega seotud riskidele on hiljuti tähelepanu juhtinud ka USA toidu- ja ravimiamet FDA, kes hoiatas suvel inimesi, et mittesteroidsed põletikuvastased valuvaigistid nagu ibuprofeen võivad suurendada südame- ja ajurabanduse riski. Nimetatud valuvaigisteid kasutatakse samuti kroonilise valu ravimiseks ja neid peetakse üldiselt ohutumaks kui opioide. FPA hoiatab oma kodulehel ka opioidide väära kasutamise eest. Nende üledoos võib FPA sõnul põhjustada tõsiseid terviseprobleeme ja surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles