Juuste väljalangemist takistav külm müts sai USAs kasutusloa

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuste väljalangemine on keemiaravi patsientide sage probleem.
Juuste väljalangemine on keemiaravi patsientide sage probleem. Foto: SCANPIX

Paljusid keemiaravi saavaid vähihaiged hirmutab väljavaade oma juustest ilma jääda, mistõttu on viimase paari aasta vältel Euroopas ja mujal valminud mitmesuguseid peanahka jahutavaid seadmeid, mis lubavad seda kõrvaltoimet vähendada.

Nüüd on USA toidu- ja ravimiamet (FDA) lubanud esimest niisugust seadet Ameerika Ühendriikides turustada, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24. DigniCap Cooling System (valmistaja Dignitana Inc, Lund, Rootsi) on läbinud mitmes USA keskuses suure tähtsusega katsed ja seda on lubatud kasutada keemiaravi saavate rinnavähki põdevate naispatsientide juuste väljalangemise vähendamiseks.

DigniCap on arvuti abil juhitav süsteem, mis paneb jahutatud vedeliku keemiaravi ajal kantavas mütsis ringlema. Jahutusmüts on kaetud teise, neopreenist valmistatud mütsiga, mis kinnitub lõua alla ja hoiab jahutusmütsi paigal. See toimib ka isoleeriva kattena jahutuskao takistamiseks, selgitas FDA.

Seadme toimet uuriti 122 esimeses ja teises staadiumis rinnavähiga naisel, kes said keemiaravi tunnustatud keemiaraviskeemide järgi, mida seostatakse juuste väljalangemisega, märkis FDA. Enam kui kaks kolmandikku (66 protsenti) seadet kandnud ravitud patsientidest ütles, et nad kaotasid juustest alla poole.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles