Ülikool tahaks pikendada residentuuri kuuel erialal

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Residentuuri tahetakse pikenada, et õpe oleks kvaliteetsem.
Residentuuri tahetakse pikenada, et õpe oleks kvaliteetsem. Foto: Panther Media

Tartu Ülikool soovib pikendada peremeditsiini, taastusravi, anestesioloogia ja intensiivravi, günekoloogia, gastroenteroloogia ja kohtumeditsiini residentuuri.

Tartu Ülikooli senat kinnitas 2013. aastal arstiteaduskonna ettepanekul kõigi arstlike erialade uued residentuuriprogrammid tulenevalt sotsiaalministeeriumi ettepanekust residentuuriõppe parandamiseks, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Hoolimata esialgsest initsiatiivist ei olnud sotsiaalministeerium 2014. aastal valmis residente uute programmide järgi tellima. Selle asemel jõuti seisukohale, et uued programmid rakendatakse 2015. aastal, teatasid professor Joel Starkopf ja Margus Lember oma pöördumises tervise- ja tööministrile.

2015. aastal andis sotsiaalministeerium mõista, et on valmis residentuure pikendama 2016. aastal neil erialadel, kus on TÜ ja erialaseltsi kooskõla uute programmide elluviimiseks. Küll aga ei näinud ministeerium võimalust viieaastaste residentuuride pikendamiseks kuuele aastale.

2015. aasta sügisel väljendas asekantsler Ivi  Normet, et 2016. aasta vastuvõtul võiks pikendatud programme kasutada neil erialadel, kus vajadus on kõige suurem ning erialasisene konsensus saavutatud. Ühtlasi palus ta arstiteaduskonnal 2015. aasta lõpuks esitada loetelu pikendustaotlusega erialadest.

Ülikool teeb ettepaneku esitada residentuuritellimus uute pikendatud programmide alusel järgmistel erialadel:

3-aastaselt 4-aastaseks:

-  peremeditsiin,

-  taastusravi

4-aastaselt 5-aastaseks:

-  anestesioloogia ja intensiivravi

-  günekoloogia

-  gastroenteroloogia

-  kohtumeditsiin

Starkopf ja Lember selgitasid, et kõigil neil erialadel on praegune residentuuri kestus kvaliteetseks ettevalmistuseks liialt lühike ega vasta Euroopa organisatsioonide soovitustele.

Peremeditsiini ja taastusravi erialadel ei ole kolmeaastase residentuuriga võimalik tagada piisavat ettevalmistust iseseisvaks, sageli üksinda praktiseerimist nõudvaks tööks neil väga laiadel erialadel. Esmatasandi arstiabil on väga oluline roll kogu efektiivse arstiabisüsteemi ülesehitamisel, millele on korduvalt tähelepanu juhtinud ka rahvusvahelised organisatsioonid ning Eesti situatsiooni hinnanud eksperdid.

Günekoloogia, gastroenteroloogia ning kohtumeditsiin on erialad, mis vajavad tugevat laiapõhjalist ettevalmistust, millele lisandub oma eriala sügav tundmine ning praktiliste protseduuride valdamine ning juhendamisel tehtud uuringute, sh invasiivsete protseduuride, suur arv. Praeguse neljaaastase väljaõppega ei ole võimalik tagada lõpetavale residendile piisavat protseduuride sooritamise kogemust.

Kaasaegne anestesioloogia ja intensiivravi tegeleb kõige raskemas seisundis haigetega. Nendega tegelemine eeldab suurepärast tehnoloogiate valdamist, mida ei ole võimalik enam tagada nelja-aastase residentuuriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles