Suurepärased toidud, mis aitavad jõudeolekust taastuda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuus on üks neist toitudest, mille söömine aitab tervist taastada.
Arbuus on üks neist toitudest, mille söömine aitab tervist taastada. Foto: Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Kuigi paljud inimesed püüavad pühadeaegse toiduga «patustamist» heaks teha kallite dieetidega, tasuks kõigepealt heita pilk kodusesse külmkappi ja vaadata, mida sealt leida võib.

Muna, sidrun, mustikad, sidrun ja nii mõnigi teine täiesti tavaliseks peetav toiduaine sobib suurepäraselt tervise taastamiseks, kirjutab news.com.au.

Järgnevalt leiate nimekirja suurepärastest toitudest, mis aitavad taastada head vormi.

Muna

Raske on leida toitaineterikkamat ja kasulikumat toitu kui üks täiesti tavaline muna. Seal leidub valke, palju väga olulisi toitaineid, nagu tsink ja 20 teist vitamiini ja mineraali. Mune saab kombineerida erinevate menüüdega ja valmistada mõne minutiga. Kaalulangetamise seisukohalt on oluline, et munad aitavad täis kõhu tunnet tekitada ja veresuhkru taset kontrollida. Nautige päevas kahte muna ja lisage neile võimalusel juurvilju, et suurendada eine toitainetesisaldust.

Sidrunid

Sidrunites ei ole mitte üksnes rikkalikult C-vitamiini, vaid need aitavad täiustada ka rohelistest juurviljadest – nagu näiteks lehtkapsast ja spinatist – tehtud mahlade ja smuutide maitset. Sidrunimahl sobib ka hästi salatikastmeks ja see madaldab süsivesikute rikastes toitude glükeemilist indeksit. Päeva alustamine klaasikeses vees lahustatud sidrunimahlaga võib olla samuti meeldivaks hüdreerivaks alguseks päevale.

Mustikad

Kõik marjad on suurepärased, kuid just mustikates on palju antioksüdante, C-vitamiini, ja kiudaineid – ning kõike seda sisaldades on nad ka madala kalorsuse ja süsivesikute sisaldusega. Nautige mustikaid vahepalana, või smuutides ja mahlades. Väike maiuspala mustikatest ja naturaalsest jogurtist on samuti tervislik. Hea uudis on ka see, et mustikad on nii madala kalorsusega, et neid võib süüa nii palju kui hing ihkab.

Spinat

Spinat on üks kõige mitmekülgsemaid lehttaimi. Värske beebispinati lehtedest saab maitsva salati. Neid võib lisada rohelistele mahladele ja praadida küüslaugu ja oliiviõliga, et seda siis kalaroogadele või omletile lisada. Spinatis on ohtralt C, E ja K vitamiine, beetakarotiini ja folaate ning spinati lisamine toitudele koos tsipakese toiduõliga soodustab toitainete imendumist. Nii nagu enamik salatites kasutatavatest juurviljadest, on ka spinat kalorivaene.

Valge kala

Kui kaalulangus on sinu eesmärgiks, siis valge kala kohta võib küll öelda, et see on supertoit. Valges kalas on erakordselt palju valke, kuid vähe rasvu ja kaloreid. Ükskõik, kas tegemist on ahvena, lesta, merikeele või mõne teise valge kalaga – see on nii grillitult kui ka tsipakeses oliiviõlis praetult suurepäraseks pearoaks kergele einele, mis võiks sisaldada ka toitaineterohkeid värvilisi juurvilju.

Kurk

96 protsenti kurgist on vesi ja keskmise suurusega kurk sisaldab vaid 60 kilokalorit. Kurk on hea kiudainete ja kaaliumi allikas ning aitab kehast liigset vedelikku välja viia. Kui pistate päevas niisama pintslisse ühe kurgi või lisate selle mahla või smuutisse, siis tarbite parimat looduses leiduvat diureetikumi. See on eriti kasulik pärast suurt söömaaega ja siis, kui tunnete end  täispuhutud ja raskena.

Arbuus

Kuigi arbuusile heidetakse ette suurt suhkrusisaldust, on oluline meeles pidada, et arbuusis on 92 protsenti vett ning üks tassitäis arbuusi sisaldab vaid 45 kilokalorit. Seetõttu on arbuus toitaineterikas vaatamata asjaolule, et selles on natuke looduslikku suhkrut. Arbuus on ka pungil antioksüdantidest ja sisaldab ka fütotoitainet lükopeeni, mis aitab südant tervena hoida. Arbuusi võiks panna köögiviljamahladesse ja salatitesse ning see sobiv ka väikseks vahepalaks.  Nii nagu ka kurk, aitab arbuus kehast liigset vedelikku välja viia.

Kreeka jogurt

Kreeka jogurt ei sisalda mitte üksnes vähem suhkruid kui tavaline poes saada olev jogurt, vaid selle on ka rohkem valke, mis aitavad reguleerida vere glükoosisisaldust. Kui valite probiootikume sisaldava Kreeka jogurti, siis aitab see toita soolestikus elavaid kasulikke baktereid ja usutakse, et see mõjub positiivselt ka immuunsüsteemile. Nautige seda toitu hommikusöögihelvestega, vahepalana või kerge magustoiduna, lisages seda smuutidele ja valgujookidele või kastmena juurviljadele, et pakkuda organismile piisavalt kaltsiumi.

Kodujuust

Kodujuustus on üks toitaineterikkamaid toite üldse. Selles on väga kaloreid, kuid ohtralt valke, kaltsiumi, magneesiumi ja B12-vitamiini. Seda võiks lisada võileibadele, serveerida hommikusöögiks või lisada salatitele ja juurviljadele.

Punane paprika

Punane paprika on toitaineterikas, kuid madala kalorsusega köögivili, mis on hea karotenoidide allikas (antioksüdant, mis on aitab tõkestada kõiksugu põletikulised protsessid). Punases paprikas on C-vitamiini, folaate ning kiudaineid. Punane paprika sisaldab üksnes 45 kalorit tassi kohta ja seda võiks süüa kas niisama vahepalaks või kasutada näiteks kastetes ja salatites. Unustage ühe õuna söömine päevas – sööge hoopis paprikat.

Roheline tee

Kui soovid kiiresti kaloreid põletada, siis on paari tassi rohelise tee lisamine igapäevasesse menüüsse hea mõte. Rohelisest tees on ohtralt antioksüdante, mis aitavad vältida rakkude kahjustumist. Peale selle näitavad mõned uuringud, et roheline tee parandab rasvade ainevahetust ja aitab maiasmokkadel taltsutada magusaisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles